BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tűzszünet letelte után egyből folytatódtak a harcok Szudánban

Az afrikai országban április óta polgárháború dúl. A háromnapos tűzszünet szerda reggel véget ért.

Kiújultak Szudánban a harcok a szerdán reggelig hatályban volt háromnapos tűzszünet lejártát követően a helyi lakosok beszámolói szerint. A harcok április közepén törtek ki Szudánban a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a rivális Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) milícia között.

Fotó: AFP

A legutóbbi – az Amerikai Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közvetítésével létrejött – tűzszünet helyi idő szerint reggel hat órakor ért véget. A fegyvernyugvás viszonylagos nyugalmat hozott Kartúm térségének, bár kedd éjszaka már heves harcokat jelentettek a fővárosból.

Helyi lakosok szerint a harctevékenység a hírszerzés kartúmi nemzetközi repülőtér közelében álló főhadiszállásának környékére összpontosul, de szórványos összecsapásokat jelentettek a főváros más térségeiből, valamint a tőszomszédságban lévő Omdurmánból is.

A harcokban eddig ezrek vesztették életüket és több mint 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból. Az ENSZ beszámolója szerint az utóbbi egy hónapban 17 tonna segélyt juttattak el a rászorulókhoz. Farhan Haq helyettes ENSZ-szóvivő hangsúlyozta, hogy tűzszünet ide vagy oda, folytatják a segélyezést. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a harcoknak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.