Több mint három hete nem jelent meg a nyilvánosság előtt Csin Kang kínai külügyminiszter, ami spekulációk széles körét váltotta ki a diplomata hollétét illetően. A korábbi hasonló esetek alapján egy lehetséges változat, hogy Csin kiesett a Kínai Kommunista Párt vezetőinek kegyéből és bajban lehet.

A külügyminiszter utoljára június 25-én jelent meg nyilvánosan, amikor orosz, vietnámi és Srí Lanka-i kollégáival tárgyalt, és az állami média utoljára arról adott hírt vele kapcsolatban, hogy Andrej Rudenko orosz külügyminiszterrel találkozott Pekingben, kevesebb mint két nappal a Wagner-csoport zendülése után.

Csin távolléte azért is szemet szúrt, mert a külügyminiszter naptára nem volt üres ezen időszak alatt, így a decemberben kinevezett tárcavezető július 4-én Josep Borrellt, az külügyi főképviselőjét fogadta volna, ám a találkozót Peking lemondta.

File Photo: Chinese Foreign Minister Qin GangFile Photo: Chinese Foreign Minister Qin Gang at a press conference on March 7, 2023 during the national People's Congress in Beijing.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Akiko Yoshinaga / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó:  AFP

A külügyminiszter nem találkozott a Kínába látogató amerikai politikusokkal – Janet Yellen pénzügyminiszterrel, John Kerry klímanagykövettel vagy a volt külügyminiszter Henry Kissingerrel – sem, ahogy nem vett részt a délkelet-ázsiai országok szövetségének (ASEAN) külügyminiszteri gyűlésén sem. Ez utóbbi találkozón Kínát Vang Ji külügyi államtanácsos képviselte, aki korábban szintén betöltötte a külügyminiszteri pozíciót, és aki a KKP hierarchiájában Csin fölött áll – írja az Al-Dzsazíra.

Noha a kínai külügy egészségügyi okokkal magyarázta a diplomata távollétét, ezt a magyarázatot törölték a hivatalos leírásokból. Eltűnése ismét rávilágít a kínai rendszer átláthatatlanságára, amely találgatások sorát indította el. Mindenesetre a külügyminisztérium honlapján továbbra is ő szerepel tárcavezetőként.

A hiányzó külügyminiszter nem az egyetlen ismert kínai személyiség, aki hosszabb időre eltűnik a világ elől, ám az utóbbi időben hasonló inkább üzletemberekkel és más hírességekkel történt, például az Alibaba alapító Jack Maval.

Sok esetben ráadásul mikor kínai hírességek ismét a nyilvánosság szeme elé kerültek, már vádlottak voltak. 

Az országban a bíróságok a vádlottak csaknem mindegyikét elítélik, és gyakori, hogy az eljárás során ügyvéddel sem érintkezhetnek a gyanúsítottak. Az Interpol akkori vezetője, Meng Hong-vej 2018-ban tűnt el hetekre, hogy aztán később 13,5 éves börtönbüntetést kapjon korrupcióért.

Mielőtt az ország elnöke és a kommunista párt főtitkára lett volna, az országot vezető Hszi Csin-ping is eltűnt két hétre 2012-ben, ám szakértők szerint Csin eltűnése valószínűbb, hogy Bo Hszilal 2013-as esetéhez hasonlít, aki csonkingi párttitkár volt mielőtt láthatatlanná vált. Előkerülése után életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.