A vizsgálat azután kezdődött, hogy Ma bírálta a pekingi pénzügyi szektor szabályozását még 2020-ban. A gigantikus bírságnál is magasabbra rúgnak Ma költségei. Megfigyelők szerint az eset miatt csökkenhet a magánszektorba vetett bizalom Kínában. Ami biztos, hogy az Ant Groupnak az egész üzleti modelljét át kell dolgoznia, vissza kell vonulnia a pénzügyi szektortól, és az állami bankokkal folytatott versenyen is enyhítenie kell. Az IPO után mintegy 315 milliárd dollárra rúgó értékelése körülbelül 78,5 milliárd dollárra esett.

Shenzhen,,Guangdong,,China,-,March,5,2022:,The,Alibaba,Company
Fotó: Shutterstock

A társaság menedzsmentje a részvények 7,6 százalékának visszavásárlását javasolta, az Alibaba még mérlegeli, hogy felajánlja-e néhány értékpapírját megvételre a menedzsmentnek.  

Az Alibaba sem járt jobban. 

Hszi Csin-ping elnök adminisztrációja az e-kereskedelem úttörőjét is célba vette. Az Alibaba piaci értéke közben 234 milliárd dollárra csökkent, ami 620 milliárd dollárral marad el a 2020-as csúcstól.

Ma hangcsoui székhelyű birodalma azért került a támadások kereszttüzébe, mert Hszi a „közös jólét” jeligére szervezte újra a hatalmas ország gazdaságát. A reformok miatt több mint ezermilliárd dollárral csökkent a kínai részvények összértéke. A legújabb intézkedések ugyan a fellépés puhulására utalnak, de a társadalmi stabilitás megteremtése és a nemzetbiztonság szolgálata változatlanul prioritásként kezelt terület.  

Először az alkalmazottakról és a társadalomról kell gondoskodni, a befektetők érdeke csak harmadik lehet ebben a sorban

– foglalta össze a gazdasági intézkedések lényegét Kendra Schaefer, a pekingi székhelyű Trivium China tanácsadó cég partnere.

Közben a kínai gazdaság gondjai csak szaporodnak, jókora nyomást helyezve a pártvezetésre, hogy építse újjá a magánszektor támogatását.

Ha az ingatlanpiaci visszaesés, a reformok lassú üteme és az amerikával való szembenállás folyatódik, a Bloomberg becslése szerint 3 százalékra lassul a kínai gazdaság növekedési üteme 2030-ra. Az Ant Group mellett a kínai jegybank (PBOC) a Tencent Holdingst is megbírságolta.

A hatóságok pontosan meghatározták, hogyan kell kinéznie a technológiai-pénzügyi szektornak, amibe ezen cégek működési modellje nem fért be

– hangsúlyozta Martin Chorzempa, a Peterson Institute for International Economics munkatársa.

Jack Ma kálváriája 2020 októberében kezdődött, amikor az Ant Group készen állt egy rekord-IPO-ra, és Sanghajban a befektetőknek beszélt a tőzsdére lépés részleteiről.  Néhány nappal később beidézték a kínai értékpapír-felügyelethez, és közölték vele, hogy sok hiányosságot találtak a holding működésében, így a 35 milliárd dollárra taksált IPO-t le kellett mondania. A cégnél az elmúlt években azon dolgoztak, hogy megfeleljenek a szabályozásnak, és a hangsúly lekerült a terjeszkedésről.

Az Ant a szabályozói nyomásnak eleget téve megnyitotta fizetési alkalmazását a versenytársai előtt, hitelezési tevékenységét megnyirbálták.

Az egykor Ázsia legértékesebb vállalata, az Alibaba alapvető hazai kereskedelmi üzletágát egy trösztellenes vizsgálat és végül 2021-ben 2,8 milliárd dolláros rekordbírság törte meg. Tovább hátráltatja a társaságot az egyre élesebb verseny. A felhőszolgáltatások területén egyértelműen vesztes az Alibaba. A cég már a harmadik negyedévben egy számjegyű bevételnövekedést ért el, így júniusban soha nem látott átalakításokba kezdtek a cégnél. A felső vezetésbe visszakerült Ma két régi bizalmasa, Joe Tsait és Eddie Wu. Nagy elvárásokkal tekintenek a két régi-új menedzserre, azt várják tőlük, hogy a korábbi növekedési pályára állítják vissza a céget. A befektetőket egyelőre azonban nem győzte meg a két új menedzser, ugyanis az Alibaba a vezetők kinevezésének napján 1,5 százalékot esett.