John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja tárgyalásokat folytat Pekingben kínai kollégájával – közölte a China Daily című kínai állami újság hétfőn. Kerry és Hszie Csen-hua, a kínai klímaügyi különmegbízott hétfőn kezdte meg a szerdáig tartó tárgyalásokat a klímaváltozás témájában. Korábbi közlések szerint szóba kerül majd az elmúlt időszak szélsőséges időjárása is.

(FILES) US Special Presidential Envoy for Climate John Kerry gestures as he arrives to the Itamaraty Palace in Brasilia to meet Brazilian Vice President Geraldo Alckmin and Minister of Environment Marina Silva, on February 27, 2023. Kerry arrived in China on July 16, 2023, state media reported, to restart stalled talks between the world's two biggest emitters of planet-warming gases. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Fotó: AFP

Kerry látogatása újabb jele annak, hogy mindkét fél erőfeszítéseket tesz a kínai–amerikai kapcsolatok negatív spiráljának megállítására – írta a China Daily Kerry érkezése előtt. A lap szerint, mivel Kína és az Egyesült Államok az éghajlatot károsító üvegházhatású gázok két legnagyobb kibocsátója, különleges felelősségük van abban, hogy közös nevezőre jussanak a klímaváltozás kezelésében.

Antony Blinken külügyminiszter és Janet Yellen pénzügyminiszter után Kerry a harmadik magas rangú amerikai politikus, aki az elmúlt néhány héten belül Kínába látogatott. A két nagyhatalom csaknem egy év szünet után újította fel a klímaügyi megbeszéléseket.

A az ázsiai–csendes-óceáni térség felé való terjeszkedéssel akadályozná Kínát – állítja Peking

A NATO-csúcson Jens Stoltenberg NATO-főtitkár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Peking egyre inkább semmibe veszi a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, míg Kína szerint a NATO jelent komoly kihívást a globális békére és stabilitásra.