A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben az adófizetés alól próbált kibújni – írta szerda reggeli Facebook-posztjában Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot.

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. június 28.Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án.MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A pert a főváros a Magyar Államkincstár ellen indította júniusban. Budapest azt szerette volna elérni, hogy a bíróság mondja ki, hogy a költségvetési törvény, amelynek alapján az államkincstár elvonná a szolidaritási hozzájárulást, alaptörvény-ellenes. A keresetet a Fővárosi Törvényszék a mostani végzésével visszautasította.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitték a fővárost

– írta bejegyzésében a tárcavezető. Hozzátette, hogy annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot.

 

Itt vannak a dokumentumok, amelyek cáfolják Karácsony pénzügyekről szóló állítását

A főváros hivatalos dokumentumai bizonyítják, hogy Karácsony Gergely valótlan állításokat tesz arról, mennyi megtakarítással vette át 2019-ben Budapest vezetését Tarlós Istvántól – közölte a Világgazdaság kérdésére a Pénzügyminisztérium. A tárca a főváros éves költségvetési beszámolójára hivatkozik, Karácsony szerint azonban ezek a számok egyszerű hazugságok. A kérdést mindenki eldöntheti maga, bemutatjuk a szóban forgó dokumentumokat.