Az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépéssel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) szerint a többszörös válságok és a konfliktusok prioritássá teszik az emberkereskedelem elleni küzdelmet.

LIBYA - LIBYA A HUMAN MARKETPLACE
Fotó: AFP

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács szakértőinek csütörtökön közzétett közleménye szerint a jelenlegi válságok, konfliktusok és az éghajlati vészhelyzet növeli az embercsempészettel szembeni sebezhetőséget és megsokszorozza annak kockázatát, ezért a kormányoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk és erőforrásokat biztosítaniuk a leküzdésére.

Az Emberkereskedelem Elleni Ügynökségek Közötti Együttműködési Csoport (ICAT) szerint a jelenségre adott válaszlépések jelentősen elmaradnak a szükségestől, jóllehet a globális becslések szerint egyre növekszik a kizsákmányolás különféle formáinak kitett emberek, különösen a gyermekek száma. A megfelelő intézkedések hiányában az emberkereskedelem egyre több áldozata marad veszélyben, anélkül, hogy hozzáférhetne a megfelelő segítséghez, igazságszolgáltatáshoz és jogorvoslathoz – figyelmeztettek.

Az emberkereskedelem ügyében indított büntetőeljárások és az ítéletek aránya alacsony, és hiányos az áldozatok hatékony kártalanítása

– fogalmaztak a GRETA szakértői, majd hozzátették: egyértelmű politikai elkötelezettségre van szükség az emberkereskedelem elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések fenntartásához és megerősítéséhez, az emberi jogokon alapuló megközelítést követve.