Naponta 70 ezer gyermek válik menekültté Ukrajnában. Ezt azt jelenti, hogy percenként körülbelül 55 ukrán gyermek kénytelen hátrahagyni a hazáját – mondta el az ENSZ szóvivője, James Elder a szervezet genfi sajtótájékoztatóján.

Ilyen mértékű és sebességű menekültválságra a második világháború óta nem volt példa, és egyhamar nem fog lassuló tendenciát mutatni

 – tette hozzá a szóvivő.

Elder szót ejtett arról, hogy mint minden gyermek, aki háborús helyzet miatt kénytelen elhagyni az otthonát, ki van téve annak a veszélynek, hogy elválasztják a családjától, továbbá erőszak, szexuális bántalmazás vagy emberkereskedelem áldozatává is válhat.

Ukrán kisfiú a lengyelországi Krakkóban, a sportcsarnokban kialakított ideiglenes menedékhelyen 
2022. március 15-én
Fotó: JAKUB PORZYCKI / AFP

Azonnali szükség van a gyermekvédelmi szolgáltatások biztosítására, különösen azok számára, akik kísérő nélkül érkeznek Ukrajnából, vagy akiket elválasztottak a családjuktól

– mondta.

A legbiztonságosabb és leggyorsabb megoldást az jelentené, ha minél előbb véget érne a háború. Addig is a civileket és a lakossági infrastruktúrát érintő támadásokat be kell szüntetni. Le kell állítani a támadásokat, mert több millió gyermek rekedt még a háborús övezetben – hangsúlyozta Elder.

Elmondta, hogy lvivi orvosok különböző színű matricákkal jelölik, hogy melyik gyermeket vegyék előre a háborús sebesüléssel kórházba kerültek közül.

A légvédelmi sziréna megszólalása után a pincében menedéket lelő ukrán lakosok 2022. március 15-én
Fotó: ANTOINE MARTIN / AFP

Az UNICEF-nek is van kihelyezett csapata Ukrajnában, és a szervezet továbbra is küld alapvető ellátási cikkeket a háborús övezetben élőknek. A hétvégén újabb szállítmány érkezett Ukrajnába, ezúttal 168 tonnányi segélycsomag, köztük sebészeti és szülészeti eszközök, higiéniai felszerelések, oxigénkészülékek, hűtőládák, takarók és téli ruhák.

Eközben a gyermekvédelmi szolgáltatást biztosító csapatok számát 9-ről 47-re bővítik, hogy Ukrajna-szerte elérhetővé tegyék a gyermekek számára a pszichoszociális szolgáltatásokat. „A humanitárius partnerekkel és a helyi hatóságokkal együttműködve egyre több Kék Pont (Blue Dots) biztonsági pontot hozunk létre, hogy támogató szolgáltatásokat nyújtsunk a gyermekek és családok számára” – mondta Elder.

Az ENSZ-szóvivő azonban hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítés ellenére, amíg a háború folytatódik, az ukrajnai gyermekek helyzete aligha javulhat.