Július 15-én szombattól július 19-én szerda 24.00 óráig az ország egész területén harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

20230706 DebrecenEgy napra a végzős diákoké a strand Debrecenben.Fotó: Kiss Annamarie KAHajdú-Bihari Napló
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot – írták. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezenkívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat, ezért a kánikulában való futás, kerékpározás csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hét végén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál – tanácsolják. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban – hívták a fel a figyelmet. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajbajutottakat.

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. 

Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. 

A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára – írták.