Csütörtökön a világ eddigi legmelegebb napját regisztrálták: a globális átlaghőmérséklet 17,23 Celsius-fokot ért el az amerikai országos környezeti előrejelzési központ szerint. Ezzel mindössze két nap alatt megdőlt a keddi csúcs, akkor 17,18 Celsius-fokot mértek, míg hétfőn 17,01 fok volt a globális átlaghőmérséklet – írja a Reuters.

Budapest, 2023. június 20.
Járókelők hűsítik magukat egy párásítónál a belvárosi Kossuth Lajos téren 2023. június 20-án. Június 21. nulla órától június 23. éjfélig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére az országos tisztifőorvos.
MTI/Balogh Zoltán
Járókelők hűsítik magukat egy párásítónál a fővárosban. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az extrém hőség számtalan régiót és országot érint, Európában a tavalyi volt a valaha legmelegebb nyár, az energiahálózatokat a hűtési igény terhelte, miközben a szárazság a mezőgazdasági termelésre sem volt jó hatással. Ráadásul a kontinens legforgalmasabb kereskedelmi vízi útja, a Rajna gyakorlatilag hajózhatatlanná vált 2022-ben. A szakértők attól tartanak, hogy idén megismétlődik az előző évi aszály.

Az aszály hazánkat is sújtja, például a tavaly betakarított 64 ezer tonnás meggytermésnél 15-20 százalékkal kisebb lehet az idei Magyarországon. Az éghajlatváltozás máshol is érezteti hatását: a következő hónapokban jókora dráguláson mehet keresztül a kakaó, a pálmaolaj és a kávé az El Nino nevű éghajlati jelenség miatt. Az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó jelenség drasztikusan befolyásolja a szeleket, a csapadékot és a hőmérsékletet egyaránt, hatalmas nehézségeket okozva ezzel a legnagyobb kakaó- és kávétermelő országoknak.

Az extrém hőség miatt megnyitották az óvóhelyeket Kínában, Pekingben a hőmérséklet már kilenc egymást követő napon haladta meg a 35 Celsius-fokot, a városban eddig két halálos áldozata volt a hőségnek. Mexikóban több mint száz ember halt bele a hőhullámba.