A Másfélfok című weboldalon megjelent írásukban a szakemberek az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes–nyolcvanas évekhez képest már most 84-ről 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve – írták.
A publikáció többféle lehetőséget vázol föl. 

A legkedvezőtlenebb előrejelzés szerint a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb.

Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A photo taken on July 28, 2022 shows the partially dried-up river bank of the Danube river, which is at a low water level, at Szentendre, Hungary. - According to Hungarian authorities, the last seven months were the driest ever registered in Hungary since 1901.
Fotó: Ferenc Isza / AFP


A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl nagyobb része megmarad nedves területnek. 

Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben

 – fogalmaztak a kutatók.