Közélet

Mégis sikerrel járt Prigozsin? Eltüntethették az ukrán hadművelet éléről Geraszimovot

Az orosz tábornok állítólag megtarthatta tisztségeit, de az ukrán hadművelethez már nem sok köze lesz innentől.

Úgy tűnik, mindössze alig fél évig vezethette az ukrajnai hadműveletet Valerij Geraszimov orosz tábornok, akit még január 12-én neveztek ki a „speciális hadművelet” élére. Akkor átütő sikert vártak el a parancsnokcserétől a Kremlben, ám ebből nem sok minden jött össze. Sőt, a június végén fellázadt Wagner zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin egyik fő követelése volt Geraszimov leváltása. Most a hírek szerint legalább ez összejött neki. 

Fotó: AFP

A brit Daily Mail ugyanis orosz forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Mihail Teplisznkij ezredes vette át Geraszimov feladatait Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására. Ezt azonban még hivatalosan nem erősítették meg. 

Mindenesetre a hírek szerint Geraszimov megtarthatta egyéb tisztségeit, de immár az ukrajnai harcokba nem nagyon lesz beleszólása. Geraszimov a lázadás óta egyszer sem jelent meg a nyilvánosság előtt, ez is arra utal, hogy Putyin az ő nyakába varrja majd az ukrajnai helyzetet és magát a Wagner-lázadást is. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, akinek a fejét szintén követelte eredetileg Prigozsin, viszont a helyén maradhatott. Ezt erősítette meg az a tény is, hogy szombaton felkereste az új dél-oroszországi hadtestet, amelynek egységeit Ukrajnába vezénylik majd hamarosan. 

 

Jevgenyij Prigozsin Putyin Geraszimov lázadás hadművelet
Kapcsolódó cikkek