Közélet

Nagy bajban vannak az oroszok Bahmutnál, az ukrán sereg visszafoglalhatja a várost

A brit védelmi minisztérium szerint az ostromlott városnál immár újra Kijevnek áll a zászló.

A júniusi viszonylagos csend után ismét Bahmut lett a legforróbb pontja az orosz–ukrán háborúnak, ám ezúttal fordított felállásban. A több mint fél év ostrom után orosz kézre kerülő várost ezúttal az ukránok támadják és a brit védelmi minisztérium jelentése szerint akár vissza is foglalhatják. 

UAVs of the Ukrainian army are on duty in the clashes in the direction of Bakhmut frontline
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A harctéri jelentések szerint az ukrán erők jelentős területeket foglaltak vissza a település északi és déli részén is, több kilométert haladtak előre az elmúlt napokban és hamarosan harapófogóba zárhatják a városban lévő orosz egységeket. 

A hírszerzési információk szerint az orosz védők harci kedve rendkívül gyenge, a legtöbb katona a menekülési útvonalakat lesi, mert az ukránok folyamatos tüzérségi tűz alatt tartják az állásaikat, így nem életbiztosítás a romokat őrizni. 

Rendkívül rossz hír számukra, hogy Moszkva feltehetően minden visszavonulási kérvényt megtilt, hiszen Bahmut elfoglalása szimbolikus jelentőségű volt az orosz vezetésnek, még ha hadászati célja egyáltalán nem volt.

 Az év elején pedig a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin is arról beszélt, hogy ha elfoglalják a várost, akkor utána akár Kijevig is nyomulhatnak előre. Ebből viszont semmi nem lett, és az orosz sereg annyira kivérzett az ostromban, hogy azóta inkább az ukránoknak kedvez a hadiszerencse. 

Az oroszok várhatóan újabb egységeket küldenek  a térségbe, ám kérdéses, hogy ezek milyen ellenállást képesek kiváltani a környéken felpörgő ukrán ellentámadással szemben. 

 

Bahmut város jelentés
Kapcsolódó cikkek