Közélet

Sikerekről számoltak be az ukránok a fronton

Sok az orosz veszteség, lassan területeket is sikerül nyerni.

Az utóbbi napokban különösen eredményes volt az ukrán ellentámadás Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárának keddi elmondása szerint. Hangsúlyozta, hogy 

az ukrán csapatok teljesítik kitűzött feladataikat.

Danyilov Twitteren közölt bejegyzése szerint ez azt jelenti, hogy az ukrán csapatok a lehető legtöbb veszteséget okozzák az orosz hadseregnek élő erőben, felszerelésben, üzemanyagraktárakban, katonai járművekben, parancsnoki állásokban, tüzérségben és légvédelmi erőkben.

Fotó: Genya Savilov / AFP

Az ország délkeleti részén harcoló csapatok szóvivője, Valerij Serseny pedig arról számolt be, hogy az ukrán erők mintegy két kilométert nyomultak előre a déli Berdjanszk irányába.

Hétfőn Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes azt közölte, hogy Bahmut határában az ukrán haderő 37,4 négyzetkilométer területet foglalt vissza egyheti harc árán. Az ukrán vezérkari szóvivő, Andrij Kovaljov szerint az ukrán hadsereg továbbra is nyomás alatt tartja az orosz csapatokat Bahmuttól északra és délre, és heves harcok árán részleges sikereket is elértek. Hozzátette, hogy erőiknek sikerült visszatartaniuk az orosz csapatok támadásait a keleti Avgyijivka, Liman és Marjinka települések irányában.

Harkiv kormányzója, Oleh Szinjehubov közölte, hogy egy tüzérségi lövedék becsapódása következtében legalább 31-en megsebesültek, köztük több gyerek Pervomajszkij településen. Mint mondta, nyolc lakóházban keletkeztek károk, és több autó is kiégett. A kisváros mintegy 100 kilométerre van a frontvonaltól. Orosz tüzérségi támadás áldozatául estek ketten Herszonban is a helyi ügyészség szerint.

 

Olekszij Danyilov Bahmut hadsereg ellentámadás front
Kapcsolódó cikkek