Moszkva kedden bírálta a kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozót, amely az orosz külügyi szóvivő szerint a nyugati manipuláció legrosszabb hagyományainak megfelelő színes látványosság lesz.

Russian Foreign Minister Lavrov holds press briefing at the UNNEW YORK, UNITED STATES - APRIL 25: The spokesperson for the Foreign Ministry of the Russian Federation Maria Zakharova makes a speech during a press briefing held by Russian Foreign Minister Sergey Lavrov (not seen) at the United Nations Headquarters in New York, United Nations on April 25, 2023. Selcuk Acar / Anadolu Agency (Photo by Selcuk Acar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Marija Zaharova ezt az orosz állami televízió egyes csatornájának Big Game (Nagy játszma) című műsorában jelentette ki a vilniusi csúcstalálkozót kommentálva. A szóvivő kiemelte, hogy folyamatban van egy tömeges, hangszerelt kiképzés, a finn kormány miniszterei pedig gordonkaszólót adnak elő Ukrajna megsegítése jeléül.

Zaharova hozzátette azt is, hogy a csúcstalálkozón új segélyprogramokat jelentenek be Ukrajnának, és számos propagandalépést tesznek, hogy bemutassák a kijevi rezsim állapotának felszínét.

A Litvánia fővárosában rendezett kétnapos csúcstalálkozón valamennyi tagország, valamint a tagsághoz már csak karnyújtásnyira lévő Svédország is részt vesz. Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elutazott az eseményre. A NATO-csúcs miatt a vilniusi repülőteret lezárták, és a légteret is fokozottan őrzik.

A rendőrség nevében küldenek SMS-eket csalók Litvániában a NATO-csúcs közben

Rengeteg litván lakos kapott az elmúlt napokban SMS-eket a rendőrség nevében, amelyekben valamilyen rendkívüli intézkedésről kaptak tájékoztatást. A litván hírközlési hatóság felhívta a lakosok figyelmét, hogy egyetlen szerv sem kommunikált SMS formájában a tömegekkel, minden ilyen üzenet csalás. Arra kérik azokat, akik már kaptak ilyen üzeneteket, hogy keressék fel a rendőrséget, hogy segíthessék a nyomozást.