Zavargásokról és fokozott biztonsági rendelkezésekről írnak hamis SMS-eket csalók Litvániában a rendőrség nevében – közölte a litván hírközlési hatóság (RRT) vezetője, Rima Aukstuolyte.

Warning,Notification,,People,With,Spam,Message,Icon,On,Mobile,Phone
Fotó: Shutterstock

A rendőrség arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy legyenek rendkívül körültekintők a gyanús SMS-ekkel, és ha olyan üzenettel találkoznak, ami nem várt forrásból érkezett, akkor mindig kritikusan értékeljék annak valódiságát – írta a Delfi litván portál. A hatóság hozzátette, hogy az elmúlt héten megszaporodtak az ilyen csalások az országban.

Litvániában a héten zajlik a NATO-csúcstalálkozó, ahol az ukrajnai háborúról és Svédország csatlakozásáról tárgyalnak a tagállamok.

Az üzenetek hamis információkat terjesztenek, zavargásokra és fokozott biztonsági rendelkezésekre figyelmeztetik a címzetteket. Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy a litván rendőrség nem SMS-en keresztül kommunikál a lakossággal. Minden közérdekű információt a weboldalainkon és a sajtón keresztül közlünk

– erről is Rima Aukstuolyte beszélt. Hozzátette: sok üzenet arról szól, hogy zavargások törtek ki Litvániában, amiért várhatóan lekapcsolják az internetes szoláltatást.

Orbán és Szijjártó elindult a csúcsra, támogatjuk Svédország NATO-belépését

Szijjártó Péter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Orbán Viktor is elindult Vilniusba a NATO-csúcstalálkozóra. A magyar delegációra rendkívül fontos tárgyalások várnak Litvániában, többek között az ukrajnai háború, illetve Svédország NATO-csatlakozása. Szijjártó Péter szerint hazánk a svéd kérdésben rég elkötelezte magát, a támogatásról szóló dokumentumot már csak ratifikálni kell.

Az RRT azt tanácsolja, hogy ha valaki ilyen jellegű üzenetet kap, akkor ne essen pánikba, hanem gondolja át, hogy mi is történhetett. Arra kérik az érintetteket, hogy mielőtt bármit tennének, kapcsoljanak a közszolgálati műsorszolgáltató adójára a televízióban vagy a rádión, és nézzék meg, hogy valóban történt-e rendkívüli esemény az országban. Az is hasznos lehet, ha az adott intézmény közösségimédia-felületeit keresik fel.

A hatóság arra kéri az embereket, hogy

aki ilyen jellegű csaló SMS-t kapott, az mindenképp vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel. Minden információ, ami elvezethet a csalókhoz, hatalmas segítség a nyomozóknak.

Azoknak a mobilszolgáltatóknak, amelyeknek a hálózatán ezek a csaló SMS-ek terjednek, le kell állniuk a rövid üzenetek küldésével.