BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szembeszállna a kínai nyomulással Srí Lankán India

Ezért közúti híd és kőolajvezeték is épül Srí Lanka és India között.

Stratégiai megállapodást írt alá Srí Lanka és India pénteken többek között arról, hogy közúti hidat és kőolajvezetéket építenek a két ország között. Az egyezséget Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i elnök hivatalos újdelhi állami látogatásán kötötték meg, amely az első ilyen államfői vizit a politikus 2022. évi hatalomra kerülése óta.

A politikus Gotabaja Radzsapaksza korábbi államfő száműzetése után került az elnöki székbe, miután elődje menekülésre kényszerült a szigetországot sújtó példátlan gazdasági válság és az ennek hatására kirobbant tüntetések miatt. 

Srí Lankán jelentős hiány volt az alapvető élelmiszerekből, üzemanyagból és gyógyszerekből is.

Narendra Modi - Ranil Wickremesinghe meeting in New Delhi
Fotó: AFP

A két ország közti, helyenként 25 kilométer széles Palk-szorosban épülő híd hozzáférést biztosítana a Srí Lanka-i Trincomalee és Colombo kulcsfontosságú kikötőihez India számára, és megerősítené a két ország közötti ezeréves kapcsolatot is – olvasható a szerződésben, amely utal a kőolajvezeték építésére is.

„A Srí Lanka-i kínai jelenlét folyamatos erősödésének ellensúlyozására szeretnénk építeni egy szárazföldi hidat és egy kőolajvezetéket, ezért megvalósíthatósági tanulmányokat készítünk róluk” – szögezte le Narendra Modi indiai miniszterelnök a tárgyalások után.

Újdelhi csaknem négymilliárd dolláros segélyt nyújtott Srí Lankának, miután Colombo nem tudta tovább törleszteni 46 milliárd dolláros külföldi adósságát. A tárgyaláson Vinaj Kvatra indiai külügyminiszter szerint Újdelhi kifejezte amiatti aggodalmát, hogy Srí Lankán folyamatosan erősödik a kínai jelenlét.

India ugyanis természetes befolyási övezete részeként tekint Srí Lankára, és az indiai vezetőket aggasztja a kínai befolyás erősödése mind a szigetországban, mind a tágabban vett indiai-óceáni térségben.

Azonban Kína Srí Lanka legfőbb pénzügyi hitelezője, és egy kínai vállalat 99 évre megszerezte a szigetország déli részén fekvő Hambantota kikötője üzemeltetésének koncesszióját, miután Colombo nem tudta törleszteni a Peking által az építkezéshez nyújtott jelentős pénzügyi hitelt.

Indiát egy másik projekt, a valaha volt legnagyobb külföldi befektetés az országban, szintén aggasztja, mert attól tart, hogy Peking hírszerzési és lehallgatási célra használja a Srí Lanka-i földterületet, amely belátható ideig az ő ellenőrzése alatt áll majd.

Peking az új selyemút kiépítése során az Indiai-óceán partján fekvő több országgal kötött infrastrukturális megállapodást, a többi között a Maldív-szigetekkel, Bangladessel és Dzsibutival. Peking katonai támaszpontot is fenntart ezek területén.

A stratégiai megállapodásban említett projektek közül a kőolajvezetékkel kapcsolatban Vikremeszinghe kiemelte, hogy az megbízható és megfizethető energiaellátást biztosíthat Srí Lankának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.