Stratégiai megállapodást írt alá Srí Lanka és India pénteken többek között arról, hogy közúti hidat és kőolajvezetéket építenek a két ország között. Az egyezséget Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i elnök hivatalos újdelhi állami látogatásán kötötték meg, amely az első ilyen államfői vizit a politikus 2022. évi hatalomra kerülése óta.

A politikus Gotabaja Radzsapaksza korábbi államfő száműzetése után került az elnöki székbe, miután elődje menekülésre kényszerült a szigetországot sújtó példátlan gazdasági válság és az ennek hatására kirobbant tüntetések miatt. 

Srí Lankán jelentős hiány volt az alapvető élelmiszerekből, üzemanyagból és gyógyszerekből is.

Narendra Modi - Ranil Wickremesinghe meeting in New Delhi
Fotó: AFP

A két ország közti, helyenként 25 kilométer széles Palk-szorosban épülő híd hozzáférést biztosítana a Srí Lanka-i Trincomalee és Colombo kulcsfontosságú kikötőihez India számára, és megerősítené a két ország közötti ezeréves kapcsolatot is – olvasható a szerződésben, amely utal a kőolajvezeték építésére is.

„A Srí Lanka-i kínai jelenlét folyamatos erősödésének ellensúlyozására szeretnénk építeni egy szárazföldi hidat és egy kőolajvezetéket, ezért megvalósíthatósági tanulmányokat készítünk róluk” – szögezte le Narendra Modi indiai miniszterelnök a tárgyalások után.

Újdelhi csaknem négymilliárd dolláros segélyt nyújtott Srí Lankának, miután Colombo nem tudta tovább törleszteni 46 milliárd dolláros külföldi adósságát. A tárgyaláson Vinaj Kvatra indiai külügyminiszter szerint Újdelhi kifejezte amiatti aggodalmát, hogy Srí Lankán folyamatosan erősödik a kínai jelenlét.

India ugyanis természetes befolyási övezete részeként tekint Srí Lankára, és az indiai vezetőket aggasztja a kínai befolyás erősödése mind a szigetországban, mind a tágabban vett indiai-óceáni térségben.

Azonban Kína Srí Lanka legfőbb pénzügyi hitelezője, és egy kínai vállalat 99 évre megszerezte a szigetország déli részén fekvő Hambantota kikötője üzemeltetésének koncesszióját, miután Colombo nem tudta törleszteni a Peking által az építkezéshez nyújtott jelentős pénzügyi hitelt.

Indiát egy másik projekt, a valaha volt legnagyobb külföldi az országban, szintén aggasztja, mert attól tart, hogy Peking hírszerzési és lehallgatási célra használja a Srí Lanka-i földterületet, amely belátható ideig az ő ellenőrzése alatt áll majd.

Peking az új selyemút kiépítése során az Indiai-óceán partján fekvő több országgal kötött infrastrukturális megállapodást, a többi között a Maldív-szigetekkel, Bangladessel és Dzsibutival. Peking katonai támaszpontot is fenntart ezek területén.

A stratégiai megállapodásban említett projektek közül a kőolajvezetékkel kapcsolatban Vikremeszinghe kiemelte, hogy az megbízható és megfizethető energiaellátást biztosíthat Srí Lankának.