A Srí Lanka-i kormány jóváhagyta a csődbe ment ország 42 milliárd dollárnyi hazai adósságának az átütemezését, amellyel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőcsomagjának a feltételeit próbálják teljesíteni – írta a Financial Times . Nevezetesen, hogy 2032-re a 95 százalékára szorítsák le az államadósságot.

Ranil Wickremesinghe elnök szerint mindenkinek áldozatot kell vállalnia az adósságrendezésben.
 Fotó: Kazuhiro Nogi  / AFP

Srí Lanka, amely tavaly fizetésképtelenné vált, márciusban egy 2,9 milliárd dolláros, négyéves hitelprogramról egyezett meg a valutaalappal, jelenleg pedig a legnagyobb hitelezőivel, köztük Kínával, Indiával és Japánnal tárgyal, hogy átstrukturálja a külföldi adósságait, amelyek 2022 végére elérték a 36 milliárdot.

Ranil Wickremesinghe elnök kormánya azonban eddig vonakodott attól, hogy a helyi adósságait is hasonló módon kezeljék, mivel attól tartottak, hogy ezzel bankpánikot idéznének elő, kisiklatva az ország lassacskán újrainduló gazdaságát.

Wickremesinghe hivatala azonban szerdán késő este bejelentette, hogy a kabinet jóváhagyta a belföldi átütemezésére vonatkozó javaslatot, és azt jóváhagyásra szombaton a parlament elé terjeszti. A lényeg, hogy a külföldi devizában denominált kötvényköveteléseket egy 30 százalékos haircut, azaz tartozáselengedés mentén 6 éves lejáratú, 4 százalékkal kamatozó kötvényekre váltják, ahogy az a külső hitelezőknek is felajánlották. 

Azoknak a dollárkötvényesek, akik nem akarnak haircutot, 15 éves lejáratú, 1,5 százalékos kamatozású kötvényt kínálnak fel, amelyre 9 éves kamatfizetési türelmi időt kötnek ki. A harmadik út, hogy helyi devizára váltják át a követelést, tízéves lejárattal és a referenciakamatot egy százalékkal meghaladó kamatozással kibocsátandó kötvényeket cserébe felkínálva.  

A tisztviselők azzal érvelnek, hogy Srí Lanka nem lesz képes teljesíteni az IMF programjának feltételeit, például a GDP-arányos adósság és a bruttó finanszírozási szükséglet csökkentését anélkül, hogy a belföldi adósságokkal ne foglalkoznának.

A kormány a bankrohamot pedig úgy tervezi megakadályozni, hogy csütörtök és hétfő között munkaszüneti napokat hirdetett.

Srí Lanka tavaly több mint két évtized után az első ázsiai-csendes-óceáni országként fizetésképtelenné vált, miután a lassuló gazdaság és a koronavírus-járvány következményei miatt kifogyott a devizából. Wickremesinghe elődje, Gotabaya Rajapaksa kénytelen volt lemondani és elmenekülni az országból, miután tömeges tüntetések törtek ki az élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt.

Az IMF 333 millió dollárt bocsátott rendelkezésre, a fennmaradó összeget a következő négy évben több részletben fogja folyósítani. Ahhoz, hogy még ebben az évben megkapja a következő részletet, Srí Lankának bizonyítania kell, hogy jelentős előrelépést tett adósságai szerkezetátalakításában.