Srí Lanka a hónap végén megkaphatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,9 milliárd dolláros mentőcsomagjának aláírását, miután Kína beleegyezett, hogy támogatja a dél-ázsiai ország adósságának átstrukturálását.

Consumers Spending In Colombo Ahead Of Sri Lanka CPI
Fotó: Bloomberg

Az IMF-csomag már hónapok óta függőben van, mivel a csődbe ment szigetország igyekezett meggyőzni hitelezőit, hogy fogadják el az adósságainak átütemezésére vonatkozó tervet. Peking korábban kétéves moratóriumot ajánlott Srí Lanka adósság- és kamattörlesztésére, viszont ez  nem győzte meg a Nemzetközi Valutaalapot. A nagyobb hitelezők közül India és Japán januárban hasonló vállalást tettek – írja a Reuters.

Hogyan ment csődbe Srí Lanka?

Az 22 millió lakosú ország gazdasága tavaly becslések szerint 8,7 százalékkal zsugorodott, miközben a lakosság hosszas áramszünetekkel, áruhiánnyal és vágtázó inflációval küzd. Srí Lanka nagymértékben függött a turizmustól, amit a koronavírus-járvány padlóra küldött. Ehhez kapcsolódik, hogy 2021-ben az akkori elnök, Gotabaja Radzsapaksza betiltotta a műtrágya használatát, ami jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban:

a rizs termesztése 30 százalékkal esett vissza.

A kabinet kénytelen volt importálni, majd visszavonni az intézkedést, a termesztőket pedig kártalanítani, ehhez külföldről vettek fel hiteleket. A bevételek elapadása a devizabeáramlás lassulásával párosult, így Srí Lanka fizetésképtelenné vált, és nem tudta törleszteni az adósságait.

A gazdasági válság politikai káoszt eredményezett és erőszakos tüntetésekbe torkollott: feldühödött tüntetők megrohamozták az elnök hivatalos rezidenciáját, aki külföldre menekült, majd onnan nyújtotta be a lemondását. Az új kormány visszafogta a kiadásokat és adóemelésekkel igyekszik úrrá lenni a válságon, például a hadsereg létszámát csökkentik. 

Az IMF csúszik a segélyekkel, a háttérben Kína vonakodása áll

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) gyakran az egyetlen mentsvár az adósságválsággal küzdő országok számára. Az intézménnyel való megállapodás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a fizetésképtelenné vált államok életmentő pénzügyi forrásokhoz jussanak: Zambia, Ghána és Srí Lanka is hónapok óta vár az életmentő támogatásra.