A kormány által 13 éve indított keleti nyitás politikája beigazolódott – fogalmazott a Boonnak Szijjártó Péter a BorsodChem átadott kazincbarcikai beruházása kapcsán.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy amikor az ország egy kínai befektetésért versenyez, akkor a nyugat-európai országok is ringbe szállnak, „csak ők ezt tagadják, mi pedig vállaljuk”. Hozzátette, hogy miközben a német külügyminiszter minden külügyminiszteri tanácskozáson azt mondja, hogy le kell választani egymásról a kínai és az európai gazdaságot, 

a legnagyobb német vállalatok vezetői folyamatosan arra kérnek minket, hogy a kínai beszállítócégeiket hozzuk ide Magyarországra, lehetőleg minél közelebb az ő gyáraikhoz.

Szijjártó Péter
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter 

A politkus azt is mondta, hogy a globális politikai döntések megszülettek, így az autóipar elektromos lesz, ehhez pedig akkumulátorok szükségesek. „Ezért a kérdés nem az, hogy lesznek-e ezeket előállító gyárak a világban, hanem az, hogy ezek hol lesznek. Nagy verseny van a megszerzésükért a világban” – mondta. Úgy fogalmazott, hogy 

az emberek minden újtól tartanak, a politikusoknak pedig az a feladatuk, hogy elmagyarázzák nekik, miért nem kell ettől félniük. 

Az akkumulátorgyárak körüli viták kapcsán a portál megkérdezte a minisztert, hogy lennének-e benne kételyek, ha egy akkumulátorgyár lenne a kertje végében. Erre Szijjártó azt mondta, hogy közel lakik az ország legnagyobb akkumulátorgyárához, a szülővárosában pedig a második legnagyobb ilyen üzem működik. „De látni kell azt is, hogy az utóbbi esetében az ellenzők azt állították, hogy a beruházás majd tönkreteszi a város vízbázisát, ezzel szemben a valóság az, hogy az üzem egy nap alatt csupán annyi vizet használ fel, mint amennyi a Duna vízhozama öt, azaz öt másodperc alatt” – mondta.

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy Kína rendkívüli mértékben megnövelte a gazdasági teljesítményét és a külföldi beruházásainak számát, volumenét. 

Nekünk az a feladatunk és célunk, hogy ezekből minél többet hazánkba hozzunk.

– mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: míg korábban Magyarországot a fejlett nyugati és az elmaradottabb keleti régióra osztották fel, mára ez a helyzet megváltozott. A hadiipari lehetőségeket, beruházásokat firtató kérdésre a miniszter azt mondta, hogy Borsodnak komoly ipari múltja miatt ebben is van esélye. Szijjártó azt mondta, hogy a külföldi befektetések azért is fontosak, mert Brüsszel politikai okok miatt nem adja oda a Magyarországnak járó pénzeket. Ezért, bár az uniós forrásokról nem mond le a kormány, a külföldi beruházásokra érdemes építeni a magyar gazdaságpolitikát.