Több ezren vonultak az utcára helyi idő szerint hétfőn Port-au-Prince-ben, Haiti fővárosában, hogy az elharapódzó erőszak és a fegyveres bandák uralma ellen tiltakozzanak. A tüntetők közül sokan maszkkal takarták el arcukat, segítséget és támogatást követeltek, és kormányzati autókat is felgyújtottak. A hatóságok könnygázt is bevetettek ellenük.

Haiti tüntetés tiltakozás
Fotó: Richard Pierrin / AFP

Nem élhetünk így. Egész kerületek kerülnek bűnbandák ellenőrzése alá. Az emberek elmenekülnek az otthonaikból

– mondta egy tiltakozó, kiemelve, hogy az erőszak miatt megszűnt a biztonság, és romokban az egészségügyi ellátás, egyre több a gyilkosság és az emberrablás.

Mindenhol tolvajok vannak. Nem tudunk aludni. Nem tudunk enni. Élni sem tudunk már

– mondta egy másik tüntető. A tiltakozók újságíróknak azt mondták: beavatkozást követelnek, és tankokat akarnak látni.

Az ENSZ adatai szerint tavaly több mint 70 ezren menekültek el az országból az erőszak miatt, és Haiti lakosságának mintegy fele, több mint ötmillió ember szorul humanitárius segélyre.

A többszörösen katasztrófa sújtotta szigetországban 2021-ben, Jovenel Moise elnök meggyilkolása után szabadult el végleg a pokol. Haitinek azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelső bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudják kinevezni a bírókat. A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az ország mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, és elharapódzott a törvénytelenség és az erőszak.

Hazarendeli a diplomatáit Haitiről az amerikai külügy

A tárca mielőbbi távozásra szólította fel a diplomatákat az emberrablásokra, a bűnözésre, a lakossági elégedetlenségre és a rossz egészségügyi infrastruktúrára hivatkozva.