Oroszország meg fogja bosszulni, hogy Ukrajna megtámadott egy civil tartályhajót - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Marija Zaharova: terrorista cselekmény történt. Fotó: twitter

Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el. A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák - közölte az orosz tengeri mentő szolgálat. Olajszivárgás sem történt - közölte a szolgálat.
 

A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.


 

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a támadásra reagálva közölte: meg fogják bosszulni, hogy Ukrajna civil tartályhajót támadott meg. Ezzel a "terrorista cselekménnyel" az ukránok veszélyeztették a legénység életét, és kockáztatták, hogy környezeti katasztrófa történjen. "A kijevi rezsim új terrorista módszereket alkalmaz, és ezért nem ítéli el egyetlen nyugati ország vagy nemzetközi szervezet sem. Nem igazolhatók az ilyen barbár tettek, de nem is maradnak válasz nélkül, kitervelőiket és végrehajtóikat elkerülhetetlenül meg fogjuk büntetni" - írta Zaharova közleményében.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök nem sokkal korábban azzal fenyegetőzött, hogy a hajók elleni ukrán támadások megtorlásául Oroszország még többet fogja támadni az ukrán kikötőket, sőt, "ökológiai katasztrófát fog okozni" Ukrajnának.