Csehországnak érdeke, hogy a Balkán teljes mértékben integrálódjon az európai szervezetekbe, köztük az Európai Unióba, valamint a NATO-ba is – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő, miután kedden Prágában tárgyalásokat folytatott észak-macedón partnerével, Sztevo Pendarovszkival, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Csehországban.

Petr Pavel, the President of the Czech Republic, attends NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Petr Pavel, the President of the Czech Republic, attends NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023.Vilnius, Lithuania on July 12, 2023.
Fotó: Northfoto

A Balkán történelmi szempontból etnikailag nagyon bonyolult régió, találkozási pontja a legkülönfélébb befolyásoknak és érdekeknek

– magyarázta véleményét a cseh elnök újságíróknak. Kifejtette, hogy a régióban mások mellett Oroszország, Kína, az arab államok és Törökország érdekei találkoznak, ezért nehéz ebben a keverékben megtalálni a helyes utat. Csehország és Európa biztonsága, illetve stabilitása számára rendkívül fontos térségről van szó – szögezte le Petr Pavel.

Több mint egy tucat cseh állampolgár állt be az ukrán hadseregbe

A cseh jogszabályok szerint az ország állampolgárai csak elnöki engedéllyel léphetnek be egy másik ország hadseregébe. Petr Pavel államfő legutóbb 14 cseh állampolgárnak adott engedélyt, hogy Ukrajnába menjen harcolni. Eddig 146 cseh polgár állt be az ukrán seregbe.

Csehország támogatja a nyugat-balkáni országok, köztük Észak-Macedónia integrációját a NATO-ba és az EU-ba, mert ezzel elkerülhetőnek véli a térség destabilizációját és újabb feszültségek kialakulását – közölte a cseh elnöki hivatal később kiadott közleményében.

Petr Pavel nagyra értékelte, hogy Észak-Macedónia az orosz–ukrán konfliktusban határozottan kiáll Kijev mellett, és fegyverekkel, valamint hadianyaggal is támogatja a megtámadott Ukrajnát. Méltatta Észak-Macedónia szerepét az illegális migráció megfékezésében is.

Csehország eddig már több mint 1800 rendőrt küldött segítségül az észak-macedón határ védelmére

– tette hozzá az elnök.

Észak-Macedónia elnöke délután Petr Fiala cseh kormányfővel tárgyal elsősorban a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, majd a cseh parlament két házának elnökeivel is találkozik.

Nem Csehország az egyetlen támogatója az balkáni bővítésének. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szlovéniai Bledben arról beszélt, hogy mihamarabb fel kell venni a nyugat-balkáni államokat az EU-ba.