Faji gyűlölet motiválta azt a fegyverest, aki szombaton tüzet nyitott és megölt három fekete bőrű embert a floridai Jacksonville egyik üzletében, mielőtt öngyilkos lett – közölte a helyi seriff. T. K. Waters seriff szerint a faji indíték „teljesen egyértelmű”. Waters szerint a 20-as éveiben járó, fehér bőrű lövöldöző által hátrahagyott kiáltványok részletesen ismertették „gyűlöletének visszataszító ideológiáját”.

'Number' of fatalities in Florida shooting: Jacksonville authorities
Fotó: AFP

A tettes egyik fegyverére horogkereszteket rajzoltak. Az elkövető egy félautomata ismétlőpuskával és egy pisztollyal volt felfegyverkezve – mondta a seriff, akinek tájékoztatása szerint két férfi és egy nő vesztette életét. „Tudjuk, hogy teljesen egyedül cselekedett” – tette hozzá a nyilatkozó. A lövöldözés az Edward Waters Egyetem közelében történt, ahová hagyományosan fekete bőrű diákok járnak.

Előzőleg az egyetem biztonsági tisztje észrevett egy „azonosítatlan” férfit az egyetemi könyvtár közelében, akit „távozásra szólított fel” – derült ki az intézmény közleményéből. A férfi, akiről később kiderült, hogy ő volt a fegyveres, incidens nélkül elhagyta a helyszínt.

Ron DeSantis floridai kormányzó, aki a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltségéért indul, szörnyűségesnek nevezte a bűncselekményt. „Ez teljesen elfogadhatatlan”. Hozzátette: „Ez a fickó inkább öngyilkos lett, minthogy (...) felelősséget vállaljon a tetteiért, így a gyáva utat választotta”. A hétvégén több más lövöldözés is történt az országban. Korábban szombaton legalább hét ember került kórházba, miután a rendőrség szerint lövések dördültek egy karibi fesztiválon az északkeleti Bostonban.

Egy nappal korábban két nőt lőttek meg Chicagóban (az Egyesült Államok északi részén), miközben a White Sox baseballcsapat meccsén voltak. Péntek este pedig Oklahomában (az ország középnyugati részén), egy amerikai középiskolai futballmérkőzésen, a pálya szélén kialakult vita során egy 16 éves fiatalt lelőttek, négy másikat pedig megsebesítettek – közölte a helyi rendőrség. Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a jacksonville-i eseményekről és az elmúlt 24 órában történt más lövöldözésekről – közölte a Fehér Ház.