Recep Tayyip Erdogan elnök kijelentette, továbbra is reméli, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető még ebben a hónapban Törökországba látogat, mivel Ankara azon dolgozik, hogy helyreállítsa azt a megállapodást, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy gabonáját a Fekete-tengeren keresztül exportálja.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) meets Russian President Vladimir Putin on the sidelines of the Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) in Astana, on October 13, 2022.  (Photo by Handout / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO -  TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Handout

„Még nincs pontos dátum, de a külügyminiszterem és a hírszerzés vezetője tárgyalásokat folytat” – mondta Erdogan pénteken. „Úgy vélem, hogy erre a látogatásra augusztusban kerül sor.”

Elmondta, hogy egy véleményen van Oroszországgal a gabonának a kevésbé fejlett afrikai országokba történő exportjának szükségességét illetően. „A Fekete-tengerről származó gabonát lisztté fogjuk alakítani, és elszállítjuk a szegény, kevésbé fejlett afrikai országokba” – mondta.

A múlt hónapban Erdogan bejelentette, hogy Putyin augusztusban Törökországba látogat, tette ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Váratlan lépésre szánta el magát Putyin: NATO-országba utazik

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag elfogadta Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívását. Konkrét időpontban még nem állapodtak meg a vezetők. Ha Putyin valóban elutazik Törökországba, az azt jelenti, hogy az orosz elnök egy NATO-tagország földjére lép.