Közélet

Váratlan lépésre szánta el magát Putyin: NATO-országba utazik

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag elfogadta Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívását. Konkrét időpontban még nem állapodtak meg a vezetők. Ha Putyin valóban elutazik Törökországba, az azt jelenti, hogy az orosz elnök egy NATO-tagország földjére lép.

Telefonos egyeztetést követően Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan megállapodtak abban, hogy az orosz elnök Törökországba utazik – erről a török elnöki hivatal adott ki tájékoztatást.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) meets Russian President Vladimir Putin on the sidelines of the Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) in Astana, on October 13, 2022.  (Photo by Handout / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO -  TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Handout

Erdogan elnök szerdán telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és megállapodtak az orosz elnök törökországi látogatásáról

idézte a RIA Novosztyi a közleményt.

A két vezető emellett a fekete-tengeri gabonaszerződés újraindításáról is beszélt. Ankara elkötelezett a megállapodás feltámasztása mellett. Erdogan szerint a gabonaszerződés felbontása senkinek nem volt érdeke, viszont mindenkinek fáj a hatása. A török elnök szerint a gabonaszerződés jelentette a hidat a békéhez. Ezzel Erdogan arra utalhatott, hogy az Ukrajna ellen indított invázió óta az egyetlen megállapodás Kijev és Moszkva között az ukrán mezőgazdasági termékek tengeri szállításának biztosítása volt. Putyin továbbra is azt állítja, hogy a gabonaszerződést azért nem hosszabbították meg, mert a nyugati országok nem teljesítették az egyezményért cserébe tett vállalásaikat.

Készségesen visszatérünk az isztambuli egyezményhez, amint a Nyugat teljesíti a kötelességeit Oroszországgal szemben

– olvasható a Kreml közleményében.

Török jegybank – mégiscsak komolynak tűnik Erdogan nyugati fordulata

Wall Street-i nagyágyúkkal töltik fel az ankarai központi bankot.

Már tavasszal is volt szó arról, hogy az orosz elnök Törökországba utazhat, azonban akkor a törökországi választások miatt végül lefújták a találkozót. Erdogan politikai ellenfelei azzal kezdtek kampányolni, hogy Moszkva befolyásolni akarja a szavazást, így Erdogan végül lemondta a látogatást.

Vlagyimir Putyin nemzetközi ügyekért felelős tanácsadója, Jurij Usakov elmondta, hogy valóban megegyezett a két elnök egy törökországi látogatásról, de hozzátette, hogy ennek időpontjáról még nem esett szó.

 

Törökország gabonaszerződés Vlagyimir Putyin Erdogan
Kapcsolódó cikkek