Nemzetközi gazdaság

Kreml: Oroszország kész a gabonaalku meghosszabbítására

A július 17-én lejárt egyezmény meghosszabbítása kapcsán eddig nem sikerült dűlőre jutni. Az oroszok nélkül zajló gabonaszállításra eddig nem sikerült megfelelő megoldást találni.

Július 17-én lejárt a fekete-tengeri gabonaegyezmény. Az orosz–ukrán háború kirobbanása után az orosz hadsereg blokkolta a kikötőket, így az ukrán élelmiszerek nem jutottak ki a világpiacra. Tavaly júliusban azonban a felek megállapodtak az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák világpiaci szállításának megkönnyítéséről, ezzel egyidejűleg pedig a két delegáció szerződést írt alá Törökországgal és az ENSZ-szel a gabonaexportról. Ezt azonban nem hosszabbították meg.

Dmitry Peskov gabonaalku
Dmitrij Peszkov szerint hazája kész visszatérni a gabonaalkuhoz.
Fotó: Natalija Kolesznyikova / AFP

Bár az ukránok hangoztatták, hogy az oroszok nélkül is megoldják a helyzetet, ez a valóságban nem tűnik ennyire egyszerűnek.

Oroszország kész azonnal visszatérni a gabonaalkuhoz, de ahhoz a Moszkvát érintő részeket is végre kell hajtani

– nyilatkozta szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint.

Peszkov közölte: Oroszország és személy szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök is azon az állásponton van, hogy hajlandó azonnal visszatérni a megállapodáshoz.

Nemcsak a tárgyalásokhoz, hanem magához az egyezséghez is. Az elnök készen áll arra, hogy azonnal megtegye. Az alkut egyszerűen végre kell hajtani, az Oroszországra vonatkozó részt is. De ez eddig nem történt meg

– mondta a Kreml szóvivője, utalva arra, hogy az eredeti alkuban szereplő orosz termékek szállítását is lehetővé kellene tenni.

Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes szerint a gabonaalku akár új formában is folytatható lenne, de ehhez konkrét lépésekre lenne szükség a nyugati országok részéről.

Váratlan lépésre szánta el magát Putyin: NATO-országba utazik

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag elfogadta Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívását. Konkrét időpontban még nem állapodtak meg a vezetők. Ha Putyin valóban elutazik Törökországba, az azt jelenti, hogy egy NATO-tagország földjére lép.

 

 

Dmitrij Peszkov gabonaalku szállítás Oroszország
Kapcsolódó cikkek