Török dróntámadás érte a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik járművét csütörtökön Irak északi részén, a szervezet három tagja meghalt – közölte az Irakhoz tartozó Kurdisztáni Autonóm Régió terrorizmusellenes hatósága csütörtökön.

Turkish combat drone Bayraktar AKINCI B meets the sky
Fotó: BAYKAR

A közlemény szerint a török hadsereg drónja eltalálta a PKK egyik járművét, és végzett egy tisztviselővel, valamint két fegyveressel. A tájékoztatás szerint a támadást az iráni határ közelében, Szidakan település közelében hajtották végre.

Hakan Fidan török külügyminiszter többnapos látogatáson Irakban tartózkodik, és szerdán felszólította az iraki kormányzatot, hogy nyilvánítsa terrorszervezetnek a PKK-t. Csütörtökön a miniszter találkozott a Kurdisztáni Autonóm Régió vezetőivel, és ezt követően megerősítette, hogy a PKK elleni fellépésről is tárgyaltak. A támadásról azonban a sajtó előtt nem tett említést.

A PKK-t – amely Délkelet-Törökországban a helyi kurd kisebbség függetlenségéért harcol 1984 óta – Törökország mellett az és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette. Hivatalos közlés szerint heteken belül Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellátogat Irakba.

Erdogan Magyarországon: valóságos hadsereg védi a török elnököt – ők a híres bajszos gárda

A török elnök a világ egyik legbefolyásosabb politikai vezetője, ennek megfelelően a testőrsége sem mindennapi. A vasárnap Budapestre látogatott Erdogant hűséges elitcsapata, a bajszos gárda mindenhová elkíséri.