Már több mint 22 ezer német állampolgár él életvitelszerűen Magyarországon. Számuk az utóbbi években ugrott meg jelentősen. Nagy többségük kis vagy közepes nyugdíjú idős ember, aki a nyugat-magyarországi falvakban keres viszonylag olcsó házat – mondta el az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója, Bauer Bence.

Budapest,,Hungary,-,Aug,7,,2023:,Fashion,Street,Budapest,Is
Budapest, Hungary - Aug 7, 2023: Fashion Street Budapest is a pedestrian-only street with fashion boutiques, restaurants and bars.
Fotó: Shutterstock

A német nyugdíjasok száma több okból is nőhetett, elsősorban anyagi megfontolásból – véli a magyar–német kapcsolatok kutatója. 

A német nyugdíjasok számára Magyarországon sokkal olcsóbb ingatlant vásárolni, mint Németországban.

A közbiztonság is szerepet játszhat. Magyarországon százezer főre vetítve körülbelül negyedannyi bűneset történik, mint Németországban – mondta a szakértő. De szempont lehet a kedvező éghajlat, a kulináris, turisztikai attrakciók sokasága és a kulturális élvezet is. 

A szakértő szerint valójában sokkal több német nyugdíjas élhet Magyarországon, mint ahogy az egyébként a hivatalos német társadalombiztosítási vagy nyugdíj-folyósítási adatokból kiderül. Sok nálunk élő német ugyanis még mindig valamilyen németországi lakcímhez tartozó bankszámlára kapja a nyugdíját. Így a német statisztikákban őket Németországban élő nyugdíjasokként tartják számon. 

A Balatonhoz költöznek a németek

Egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál és környékén. Az általunk megkérdezett polgármesterek szerint a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet miatt döntenek úgy a külföldiek, hogy hazánkban töltik el hátralévő életüket. Többen azzal is megtisztelik a magyarokat, hogy elkezdték tanulni a nyelvünket.