Mintegy hatszáz ingatlan található a Balatontól nyolc kilométerre fekvő Szőlősgyörökön. A házak több mint 10 százaléka külföldi, főként német tulajdonban van. Klotz Péter, a település polgármestere szerint olyan német nyugdíjasok telepednek le náluk, akik korábban, még aktív dolgozóként nyaraltak a Balatonnál, és jártak a faluban – írja a Sonline.

Old couple sitting on a bench looking at the lake Balaton on the beach in Hungary with copy space
A német nyugdíjaknak Magyarországon nagyobb az értékük még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton.
Fotó: Shutterstock

„Az elmúlt években öt német pár költözött hozzánk, legutóbb idén gyarapodtunk egy új családdal” – mondta Klotz Péter. A polgármester részletezte azt is, hogy nagyon jól beilleszkedtek a németek a györöki közösségbe. „Aktívan részt vesznek minden programunkon, még a mély magyar eseményeken is, amit nem igazán értenek, de elmagyarázzuk nekik, hogy miről szól. Érdekli őket a magyar kultúra, és olykor még adománnyal is támogatják a rendezvényeket” – tette hozzá a polgármester. Klotz Péter jelezte, több német nyugdíjassal is beszélt, akik elmondták, 

azért is választják Magyarországot, mert nem tudják elviselni a német migránspolitikát.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke megkeresésünkre elmondta: 

már évekkel ezelőtt megjelentek a németek a településen, és vásároltak épületet. A mintegy 5300 ingatlan közül körülbelül 300 van külföldi tulajdonban.

A település vezetője kiemelte, mivel a legtöbb németeké, ezért is szerveznek minden évben német nyelvű lakossági fórumot. A német nyugdíjaknak itthon nagyobb az értékük még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton – mutatott rá a BSZ elnöke.  

Természetesen örülünk annak, hogy hozzánk is jönnek külföldiek, azonban személyes félelmem, hogy ilyen ingatlanárak mellett a magyar fiatalok nem tudnak helyben maradni, ezért máshol kell boldogulniuk

– hangsúlyozta Balatonfenyves polgármestere.

Balatonbogláron is szívesen látott vendégek a németek. Mészáros Miklós, a város vezetője lapunknak elmondta, hogy

egyre gyakrabban lehet találkozni a boltokban német nyelvű nyugdíjasokkal. Többen Bogláron telepedtek le, de a kedvezőbb ingatlanárak miatt a környék települései is vonzóak számukra. 

Mészáros Miklós hozzátette, többen is elkezdték tanulni a magyar nyelvet, és szívesen ismerkednek a kultúránkkal. Balatonboglár azonban szerencsére jó helyzetben van, mert a városban sok helyen beszélnek németül, ezért könnyen tudnak segíteni a külföldieknek.

Siofok, Hungary - September 2014. Many man fishing on a pier in Siofok, a city on the Lake Balaton.
Siófok az egyik kedvence a németeknek, de a magyaroknak is.
Fotó: Shutterstock

Mint néhány napja a 120 éves ABC című spanyol lap írása alapján beszámoltunk róla, a német nyugdíjasok már nem arról álmodnak, hogy Dél-Spanyolországban töltsék el a nyugdíjas éveiket. Az újság azt írta, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon 25 százalékkal nőtt a betelepülő német nyugdíjasok száma, ezt pedig rossz hír a spanyol üdülőövezeteknek. Az ABC-nek több német nyugdíjaskorú is nyilatkozott, és azt mondták, hogy a magas adók és a drágaság elől, valamint az emberségesebb bánásmód és a jó közbiztonság miatt menekülnek el a szülőhelyükről Magyarországra.  

Az északi part is vonzó

A Sonline megkeresésére Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. ügyvezetője elmondta, a megélhetési költségek, a az a biztosítási díj és a szakemberek munkadíja kedvezőbb itt, mint Németországban, ezért is lehet vonzó a németeknek Magyarország. Boldizsár Balázs kiemelte, az ügyfélkörük 10 százaléka német, akik közül többen is a Balatonon és 20 kilométeres körzetében vásároltak ingatlant. Hozzátette, nemcsak a déli, hanem az északi part is vonzza a külföldieket.