A vatikáni diplomácia nem adja fel a felek közötti közvetítést és a békére irányuló kezdeményezéseket – nyilatkozta Ferenc pápa a Vida Nueva spanyol digitális portálon pénteken közölt interjúban, amelyben egyebek között a papi szolgálatról is beszélt. Ferenc pápa békeoffenzívának nevezte az ukrajnai háború leállítására tett erőfeszítéseket. Kijelentette, folytatni akarja a megkezdett diplomáciai munkát, amelyet még a tavasszal Matteo Zuppi bíborosra bízott, aki mostanáig Kijevben, Moszkvában és Washingtonban tárgyalt.

Pope Francis waves during his visit to the Serafina parish social centre to meet with representatives of volunteers and charity centres, in Lisbon, on August 4, 2023. Around one million pilgrims from all over the world will attend the World Youth Day, the largest Catholic gathering in the world, created in 1986 by John Paul II. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Fotó: AFP

A katolikus egyházfő elmondta, Zuppi bíboros beszámolói alapján 

Kijevben továbbra is a győzelemre összpontosítanak, nem élve a közvetítés lehetőségével.

Moszkvának a pápai küldöttel szemben tanúsított magatartását diplomatikusnak nevezte. Úgy vélte, a felek közötti közvetítést illetően eddig az Ukrajnából Oroszországba szállított gyerekek hazatérése ügyében történt a legjelentősebb előrelépés. A megvalósítás érdekében – tette hozzá Ferenc pápa –  szándékában áll állandó diplomáciai képviselő kinevezése, aki a híd szerepét tölti be az orosz és az ukrán hatóságok között. 

Számomra nagy lépés ez a háború fájdalmai közepette

– utalt a gyermekek minél előbbi hazatérésére.

Megerősítette, hogy Zuppi bíboros következő állomása Peking lesz, mivel Washington és Peking tartja kézben a konfliktus enyhítésének kulcsát. 

Elmondta, hogy a vatikáni diplomácia béketalálkozó előkészítésén dolgozik, amelyet vallási vezetők részvételével Abu-Dzabiban tartanának novemberben, az ENSZ Dubajban esedékes klímacsúcsa előtt.

A kezdeményezést Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár koordinálja, és azért is Abu-Dzabira esett a választás, hogy a béketalálkozót a Vatikánon kívül, semleges területen tartsák meg.