Vasárnap is több száz tűzoltó próbálja megfékezni a Görögországban pusztító erdőtüzeket, miközben az orkánerejű szél és a forró időjárás és a szárazság is nehezíti az oltási munkálatokat.

People look at the wildfire raging in a forest in Sikorahi, near Alexandroupoli, northern Greece, on August 23, 2023. Greek firefighters on August 23, 2023 struggled to contain uncontrolled fires throughout the country for a fifth day, several of them bordering an acrid, smoke-filled Athens. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP)
Fotó: AFP

Több mint hatszáz, köztük sok európai országból érkező tűzoltócsapat harcol jelenleg is vízszóró repülőgépek és helikopterek segítségével a három nagy görögországi erdőtűz megfékezése érdekében. A tűzesetek közül kettő már napok óta tombol.

Az ország északkeleti részén, Evros és Alexandroupolis régiókban már kilencedik napja tombolnak a lángok, melyek eddig feltehetően már legalább 20 ember halálát okozták – írja a The Guardian.

Európa egyik legnagyobb kiterjedésű erdőtüzének hatalmas erdőségek és több ház is áldozatul esett Alexandroupolis városának külső területein. A tűzoltóság közlése szerint vasárnap 295 tűzoltó, hét repülőgép és öt helikopter küzdött a lángok ellen.

Az Kopernikusz vészhelyzet-kezelési szolgálata vasárnap arról számolt be, hogy a természeti katasztrófa eddig 77 ezer hektárnyi területet perzselt fel, és jelenleg is 120 aktív tűzfoltja van.

A CNN szerint a mentési munkálatokat a heves szél is nehezíti, amely szinte a semmiből képes újra lángra lobbantani a tüzeket.

„A múlt éjszaka maga volt a pokol” – mondta az amerikai hírcsatorna helyszínen tartózkodó riporterének egy Kostas nevű tűzoltó. 

A szél a legnagyobb ellenségünk, semmit sem vehetünk biztosra

– tette hozzá.

A görög főváros északnyugati peremén napok óta lángol egy másik nagy erdőtűz, amely házakat perzselt fel és a Parnitha-hegy Nemzeti Park területére, az Athén melletti utolsó zöld területek egyikébe is átterjedt. A tűzoltóság szerint 260 tűzoltó, egy repülőgép és három helikopter próbálja eloltani a lángokat.

Egy harmadik nagyobb erdőtűz szombaton lobbant fel Androsz szigetén, és vasárnap még mindig irányíthatatlanul égett, 73 tűzoltó, két repülőgép és két helikopter oltotta a lángokat. A gyanú szerint ezt a tüzet villámcsapás okozta.

Az országot sújtó erdőtüzek némelyikénél azonban emberi mulasztás, illetve szándékosság is felmerült, a görög hatóságok gyújtogatás gyanújával több embert is letartóztattak a hétvégén.

A tűzgyújtási tilalom kezdete óta már több mint 160 embert tartóztattak le a hatóságok, ebből 24 esetben merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja.