Még csak most kezdődött az ősz, de nem árt máris előre gondolni a télre, különösen amiatt, mert az idei az El Nino miatt drasztikusan különbözhet az elmúlt pár évitől Európában és az Egyesült Államokban is.

Atmospheric river: Flooding in San Joaquin County of California
A csapadék mennyisége és a viharok brutalitása attól függ, mennyire erős az El Nino jelenség.
Fotó: Tayfun Coskun

Az El Nino – Déli Oszcilláció (El Nino Southern Oscillation – ENSO) időszakosan ismétlődő természeti jelenség. A trópusi Csendes-óceán vidékén fordul elő, és körülbelül három-hét éves ciklusokban a felszíni vizek hőmérsékletének változását jelenti. Évek óta az idei tél lesz az első, amikor érezzük a hatását.

A jelenség az idén júniusban kezdődött, és az előrejelzések szerint erős hatással lesz az időjárásra egészen a tavasz kezdetéig. Ellentétpárja, a La Nina határozta meg nagy részben az elmúlt három telet az Egyesült Államokban, szárazságot okozott az ország déli részén, a nyugatin pedig rengeteg havat.

Waves crash over the sea wall and onto cars as they drive in Winthrop, Massachusetts, on March 14, 2023. The nor’easter storm brought high winds that created large waves which caused minor costal flooding. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Az El Nino miatt esősebbek lehetnek a viharok.
Fotó: Joseph Prezioso

Bár nem volt még két egyforma El Ninóval járó tél, a CNN összeállítása szerint soknak közösek a hőmérsékleti és csapadéktendenciái. Ennek egyik fő oka a futóáramlás helyzete – ez egy viszonylag keskeny, szűk keresztmetszetű, hosszan elnyúló, erős áramlású zóna, amely az El Nino-tél idején gyakran délre tolódik. Ez az eltolódás az amerikai óceán- és légkörkutatási hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) szerint általában csapadékosabb és hűvösebb időjárást hoz délen, míg északon szárazabb és melegebb lesz.

Mivel a futóáramlás lényegében egy légáramlat, amelyen keresztül a viharok áramlanak, az El Nino-tél során a viharok nagyobb gyakorisággal mozoghatnak dél felé. 

A több vihar több csapadékot jelent, ami kulcsfontosságú lehet az olyan szárazság sújtotta államok számára, mint Texas, Louisiana és Mississippi.

A súlyos szárazság után megváltás az El Nino hozta csapadék.
Fotó: Josh Edelson

A hűvösebb időjárás és a gyakoribb csapadék kombinációja növelheti a téli csapadék, például a fagyos eső, az ónos eső és a havazás esélyét délen.

Az El Nino jellemzően enyhébb télhez vezet az Egyesült Államok északi részén, de így is kialakulhatnak ezeken a területeken brutális hideggel és erős havazással járó viharok, bár ilyenkor jellemzően ritkábbak. Ez pedig rossz hír a középnyugati országrésznek, ahol szintén szokatlanul súlyos a szárazság, valamint az északnyugati régiónak, ahol a hótakaró kulcsfontosságú vízforrás.

Aftermath of 12 feet of snow in California
A legutóbbi ilyen erős El Nino gyors egymásutánban hozta a hóviharokat.
Fotó: Tayfun Coskun

Az El Nino-telek mintázata kevésbé rendszeres Kaliforniában, valamint az ország délnyugati és északkeleti területein. Kaliforniában és északnyugaton a viharok gyakorisága és a csapadék mennyiségének növekedése attól függ, mennyire erős az El Nino. Ha erős, akkor több a vihar, valamint az eső az alacsonyabban, és a hó a magasabban fekvő területeken, ha gyengébb, akkor a délnyugati vidék szárazon maradhat. Az északkeleti országrészben enyhébb tél várható, mint északon, de hatalmas viharok söpörhetnek végig rajta az Atlanti-óceán partvidékéről.

Összehasonlításképpen érdekes megnézni, milyenek voltak az előző telek El Ninóval az Egyesült Államokban. 

A jelenség gyenge volt 2018–2019 telén, de számos figyelemre méltó vihart hozott,

köztük egyet decemberben, amely hóval és jéggel borította be az országot Texastól a két Karolináig. Az volt egyébként az Egyesült Államok történetének legcsapadékosabb tele, és a keleti országrészben melegebb volt az átlagnál.

A,Hand,From,A,Mosquito,Bite.,Mosquito,Drinks,Blood,On
Az El Nino miatt fokozottabban terjedhetnek egyes vírusos betegségek is.
Fotó: Sauko Andrei

2015–2016-ban a nagyon erős El Nino hozzájárult ahhoz, hogy az legyen az amerikai kontinens valaha mért legmelegebb tele. Ennek ellenére hatalmas hóviharokat hozott, köztük halálosat is, amelyik megbénította a közlekedést a keleti partvidéken.

2009–2010-ben volt a most várhatóhoz hasonlóan erős az El Nino. Az Egyesült Államok déli és középső részén meglehetősen hideg volt, a keleti partvidéken pedig nagyon sok eső és hó esett, az északkeleti régióra gyors egymásutánban több hóvihar is lecsapott.

Európában a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint az eddigi legmelegebb nyár után enyhén kezdődik majd a tél, az október valószínűleg melegebb lesz a megszokottnál, így csúszhat a fűtési szezon kezdete.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzetre készül, mert az El Nino miatt fokozottabban fognak terjedni egyes vírusos betegségek, mint például a dengue-, a Zika- és a chikungunya-láz.