Közélet

Az északi és a déli féltekén is sorra dőlnek meg a melegrekordok

Japánban a nyár, Ausztráliában a tél nem volt még soha olyan forró, mint az idén.

Japánban 125 éve vezetnek feljegyzéseket, és azóta az idei volt a legmelegebb nyár – közölte pénteken a tokiói meteorológiai szolgálat. Az átlaghőmérséklet 1,76 Celsius-fokkal haladta meg a szokásosat, az előző rekordot 1,08 fokkal 2010 tartotta. Az átlaghőmérséklet különösen a szigetország északi, keleti és nyugati partján haladta meg számottevően a szokásosat.

Hot day in Hokkaido, Japan
Japánban soha nem volt még ilyen forró a nyár.
Fotó: Yosuke Hayasaka / AFP

Japán azonban nincs egyedül. Indiában, a világ immár legnépesebb országában 

az augusztus nem csupán minden idők legmelegebbje, de legszárazabbja is volt, pedig ez az éves monszunidőszak közepe. 

Ilyenkor esik le az éves mennyiség 80 százaléka, és bár a súlyos esőzések halálos áldozatokat követelő áradásokat okoztak az ország északi részén, a csapadék mennyisége messze elmaradt az átlagostól.

A múlt hónapban mindössze átlagosan 161,7 milliméternyi eső esett, 30,1 milliméterrel kevesebb az eddigi legszárazabb, 2005-ös augusztusban mértnél. A szokásosnál később érkező és kevesebb esőt hozó monszunidőszak miatt csökkenni fog a rizstermés az országban, amely a világ első számú ellátója. Delhi a biztonságos hazai ellátás garantálása érdekében már be is tiltotta a kivitelt.

Ausztráliában általában nyáron mérnek rekordhőséget, 

most azonban a legmelegebb telet élték át.

Az átlaghőmérséklet 1,53 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 között megszokottat, a csapadék mennyisége pedig 4,2 százalékkal maradt el.

A szigetország szinte egészében sokkal magasabb volt az átlaghőmérséklet a megszokottnál.
Fotó: Philip Fong / AFP

A szokatlanul meleg tél vége a déli féltekén megteremtette a feltételeket az El Nino megjelenéséhez, ami szélsőséges időjárási jelenségekkel jár együtt, az erdőtüzektől kezdve a trópusi ciklonokon át a hosszan tartó szárazságokig.

A Meteorológiai Világszervezet a múlt hónapban közölte, hogy hét év óta először alakult ki El Nino a trópusi Csendes-óceánon. Megjelenése miatt szokatlanul száraz volt az augusztus Ázsiában, és az előrejelzések szerint kevesebb eső várható szeptemberben is, ami jelentősen rontja a terméskilátásokat, és ellátási zavarokkal fenyeget. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett, hogy az El Nino miatt fokozottabban fognak terjedni egyes vírusos betegségek is, mint például a dengue-láz, a Zika-láz és a chikungunya-láz.

 

El Nino melegrekord monszun
Kapcsolódó cikkek