A megszokottnál valószínűleg melegebb október követi a nyári hőhullámokat, és a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a rá következő hónapok is enyhék lesznek Nyugat-Európában. A viszonylag kellemes idő enyhíti az ellátás iránti aggodalmakat a kontinensen az orosz gáz nélküli második tél előtt.

Forró nyár után jön az enyhe és csapadékos tél Európában.
Fotó: Christophe Archambault / AFP

A fűtési szezon általában októberben kezdődik Európában, de ez az idén várhatóan csúszik. A gáztárolók feltöltöttsége már most 94 százalékos, a szokásosnál kisebb kereslet miatt kevesebb lehetőség marad a csővezetéken vagy tartálykocsikon érkező üzemanyag tárolására. Ez pedig a Bloomberg szerint lenyomhatja a gázárat, különösen a rövid távú szállításra lekötöttét, amely továbbra is messze elmarad a tavalyi rekordól, amikor Oroszország ukrajnai inváziója megbolygatta a piacokat.

„Az árak még jelentősen csökkenhetnek a következő hetekben, és tovább zuhanhatnak, ha később kezdődik a tél” – hangsúlyozta Anthony Yuen, a Citigroup stratégája.

Az előrejelzések szerint pedig így lesz. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) e heti jelentése szerint a mérések kezdete, 1880 óta 2023-ban volt a legforróbb nyár a Földön, június, július és augusztus hónapok együttesen 0,23 Celsius-fokkal voltak melegebbek, mint bármely más nyár, és 1,2 Celsius-fokkal melegebbek az 1951 és 1980 közötti átlagosnál – nagyrészt a kivételesen magas tengerfelszíni hőmérséklet miatt, amelyet az El Nino fokozott.

FRANCE-STRIKES-POLITICS-PENSIONS-FUEL
Két hétre leáll a Chevron két ausztráliai LNG-üzeme.
 Fotó: Pascal Guyot

Az előrejelzések szerint a forró nyarat egész Európában 

az átlagosnál valószínűleg melegebb és csapadékosabb tél követi.

A Copernicus adatai alapján több mint 50 százalékos a valószínűsége annak, hogy december és február között az átlagot jelentősen meghaladó hőmérséklet lesz az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztriában, Olaszországban és Németország egyes részein. Az Ibériai-félszigeten még nagyobb az enyhe időjárás valószínűsége.

Szeptember hátralévő részében és októberben az előrejelzések szerint az egész kontinensen meleg lesz, különösen annak keleti részén.

Az európai gázárak az elmúlt évben mintegy 80 százalékkal csökkentek, a régió jól ellátottnak tűnik, még úgy is, hogy bizonytalanságban tartották a piacot a kockázatok, így a sztrájkok a Chevron két ausztráliai cseppfolyósító üzemében és a meghosszabbított norvégiai karbantartások.

As the result of lack of rain, the water level has receded at a reservoir of the Funil Hydroelectric Plant in Itaiatia, about 160km west from Rio de Janeiro, Brazil, on November 11, 2014. The reservoir's water is presently as low as 9 percent compared to the average of 30 percent.  AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA (Photo by YASUYOSHI CHIBA / AFP)
A szokásosnál kevesebb csapadék miatt csökkent a brazíliai és kolumbiai vízerőművek termelése.
Fotó: Csiba Jaszujosi

A jelentős felhalmozott készletek a Goldman Sachs szerint is azt jelentik, hogy a tél előtt kisebb az áremelkedés veszélye annak ellenére, hogy a Chevron két érintett egységében – a gorgoniban és a wheatstone-iban – csütörtöktől a hónap végéig napi 24 órásra terjesztették ki a munkabeszüntetést, és a szakszervezet tagjai nem hajlandók a tankerek megtöltésére sem.

A Goldman Sachs szerint ez azonban aligha okoz tartós fennakadásokat, és pénteken még folytatódott is a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportja mindkét üzemből, a cég ugyanis nem szervezett munkásokkal próbálja működtetni, illetve újraindítani az egységeket.

A gyengébb európai kereslet miatt több LNG juthat Ázsiába,

elsősorban Kínába, ahol még nem fejezték be a tartalékok felöltését a télre. Nőhet a kereslet az amerikai kontinensen is, mert az El Nino miatt kevesebb eső esett Kolumbiában és Brazíliában, így csökkent a vízerőművek teljesítménye.

Ha pedig Európának hirtelen mégis több gázra lenne szüksége, az sem lesz gond, mert újabb LNG-terminálokat nyitnak meg hamarosan, vagyis lesz hol fogadni az importot.