Mint ismert, a Nemzeti Sport főszerkesztője nyitotta volna meg a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére az amerikai magyarok hagyományos labdarúgótornáját, a 25. Árpád-kupát, ám az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta a vízumot a magyar külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére. Az ügy nagy port kavart a magyar médiában, olyannyira, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón úgy fogalmazott: „Ez egy nagyon barátságtalan gesztus.” Az alábbi összeállításunkban több kérdést járunk körül az eset kapcsán, és cikkünkből az is kiderül, hogy a világon van három olyan személy, akinek semmilyen útlevélre nincs szüksége a külföldi utazásokhoz. 

Us,Immigration,Application,And,Consular,Visa,Interview
Az amerikaiak szerint egyértelmű: aki nem kormányzati tisztviselő, az nem kaphat diplomáciai vízumot.
Fotó: Shutterstock

Miért nem kapott Szöllősi György vízumot az Egyesült Államokba?

A budapesti amerikai nagykövetségnél az esetet többek között a 444-nek is úgy kommentálták, hogy csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Noha a konkrét ügyről nem nyújtott bővebb tájékoztatást a konzulátus, azt azonban leszögezték, hogy 

az Egyesült Államok törvényei értelmében diplomáciai vízumot csak külföldi kormányzati tisztviselőknek lehet kiadni, olyan magánszemélyeknek nem, akik nem dolgoznak hivatalos kormányzati minőségben, függetlenül a bemutatott útlevél típusától.

Hozzátették, ezek a törvények nem csak Magyarországra vonatkoznak, és hogy az Egyesült Államok a közelmúltban felhívta a kormányunk figyelmét arra, hogy az általa kibocsátott diplomata-útleveleket egyre nagyobb mértékben mutatják be olyan vízumkérelmezők, akik esetében nincs egyértelmű jele a hazai kabineten belüli hivatalos szerepvállalásuknak.

Kik kaphatnak diplomata-útlevelet az Egyesült Államokban?

Amerikában a külföldön szolgálatot teljesítő kormánytisztviselők mellett azok jogosultak diplomata-útlevélre, akik az Egyesült Államok nevében külügyi feladatokat látnak el a tengerentúlon. A fekete borítású okmány a nevéből adódóan csak diplomáciai – az USA kormánya által engedélyezett és elismert – ügyekben használható, ezért a tulajdonosaiknak szinte mindig van egy második, „rendes” útlevelük, amellyel akkor utaznak, ha nem hivatalosan járnak el.

A csupán öt évig érvényes útlevelek igényléséhez a kérelmezőnek a diplomáciai szerepvállalását igazoló dokumentumokat, valamint a beosztásához szigorúan kapcsolódó hivatalos megbízások másolatát is csatolnia kell. Ezeket az okmányokat térítésmentesen adják ki, de a külügyi feladatok ellátása után vissza kell őket küldeni.

US actress Angelina Jolie arrives for the State Dinner in honor of South Korean President Yoon Suk Yeol, at the White House in Washington, DC, on April 26, 2023. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Az amerikai színésznőnek, Angelina Jolie-nak van diplomata-útlevele, csak kambodzsai.
Fotó: AFP

Ki adott akkor Angelina Jolie-nak diplomata-útlevelet?

Kambodzsa királya, Norodom Szihamoní még 2005 júliusában írta alá azt a rendeletet, amelyben jóváhagyta Angelina Jolie, amerikai színésznő kambodzsai állampolgárságát. Jolie – aki 2002-ben, éppen Kambodzsából fogadta örökbe fiát, Maddoxot – 

korábban 1,5 millió dollárt adományozott a Cambodian Vision in Development nevű közösségfejlesztő csoportnak

a dél-kelet ázsiai ország távoli részein végzett környezetvédelmi munkájáért. A hivatalos indoklásban azonban nem a pénzt emelték ki, hanem a sztár jó szívét és a kambodzsai emberek iránti szeretetét. Nem ismert eset, hogy ezt az útlevelet valahol nem fogadták volna el.

Ki igényelhet diplomata-útlevelet Magyarországon?

Diplomata-útlevélre jogosult Magyarországon

  • a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint a Kúria elnöke;
  • az országgyűlési képviselő és az Európai Parlament magyarországi képviselője;
  • az alapvető jogok biztosa és helyettese, a Kúria elnökhelyettese, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság tagja, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke és elnökhelyettese, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke és alelnökei;
  • a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár;
  • a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai vagy konzuli ranggal rendelkező munkatársa, a Magyarország diplomáciai képviselete diplomáciai személyzetének tagja, a Magyarország konzuli képviselete konzuli tisztviselője, nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személy, diplomáciai és konzuli futár;
  • a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettese, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és helyettesei, a katonai külképviseletek vezetői és helyettesei; valamint
  • fent megjelölt személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa, eltartott gyermeke.

Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.

Hand,Holds,Up,Black,Diplomatic,Passport,For,The,United,States
Az amerikai diplomata útleveleket térítésmentesen adják ki, de a külügyi feladatok ellátása után vissza kell küldeni őket.
Fotó: Shutterstock

Kik azok, akiknek semmilyen útlevél nem kell az utazáshoz?

A Travel+Leisure Asia cikke szerint a világon három olyan személy van, akinek egyáltalán nincs szüksége útlevélre, hogy külföldre utazzon. Az egyik, Naruhito japán császár, a másik pedig felesége, Maszako császárné. 

Japán még 1971-ben döntött úgy, hogy rendkívül helytelen lenne a császárnak és a császárnénak utazási okmányokat kiállítani, és az állampolgárokhoz hasonló bevándorlási vagy vízumeljárásokat lefolytatni velük szemben – ezt tudatták a világgal is. Az ottani külügyminisztériumnak ugyanakkor előre és időben kell értesítenie a pár érkezéséről a célországot. Érdekesség továbbá, hogy a kelet-ázsiai szigetország lakosai 189 országba látogathatnak el vízum nélkül. 

A brit uralkodó, III. Károly király is szabadon kelhet-járhat, édesanyjához, a néhai II. Erzsébet királynéhoz hasonlóan. Az Egyesült Királyság kormánya előírásban rögzítette, hogy a brit útlevelet az uralkodó nevén adják ki, ennélfogva nincs szükség arra, hogy ő is rendelkezzen vele. III. Károlynak tehát még jogosítvány sem kell az autóvezetéshez.