Új családpolitikai intézkedéseket fogunk elindítani

– mondta Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, azért van szerdán a kormányinfó, mert csütörtökön Demográfiai Csúcs lesz Budapesten . A miniszter a csúcs apropóján elmondta, hogy egy évtized alatt a termékenységi arányszám az Európai Unióban Magyarországon nőtt legjelentősebben. A családtámogatás kapcsán hozzátette, hogy a kormány a szerdai ülésén tárgyalta azt az előterjesztést, amely a városi helyére léphet.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a napelemek esetében tíz évig megmarad a korábbi elszámolási rendszer azoknál, akik szeptember 7. előtt adták be építési igényüket. Az elszámolásban történő változtatás azért szükséges, mert azt az kötelezően előírja. Magyarországon korábban egy egész évet kellett figyelembe venni, amikor meghatározták, hogy valaki a napelemével megtermelt energiát betáplálja a hálózatba, amikor pedig kevesebb az energia, mint amennyit felhasznál, a hálózatból kapja meg az energiát. A kormány úgy döntött, hogy 

azok a felhasználók, aki a létesítésre vonatkozó igényt benyújtották a megadott határidő előtt, vagy felszerelték már a napelemet, az ő esetükben tíz éven keresztül a korábbi elszámolási rend marad továbbra is.

A miniszter azt is elmondta, hogy 

decemberig nem változnak magyarországi energiaárak.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy ha a világpiaci árakhoz igazodnának magyar árak, akkor jelentősen meg kellene emelni az áram és a gáz árát is. 

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A miniszter emlékeztetett, hogy két nap múlva, vagyis szeptember 15-én lejár az ukrán gabona behozatalának a moratóriuma, ha az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg, akkor nemzeti hatáskörben kell meghosszabbítani a tilalmat. A magyar kormány kéri az EU-tól, hogy hosszabbítsa meg a moratóriumot. 

Gulyás Gergely elmondta, hogy ha a korábbi mértékénél magasabb az akkor megfelelően kell kifizetni a különbözetet novemberben, ennek alapján 

novemberben lesz nyugdíjkorrekció.

A budapesti reptér visszaszerzéséről a miniszter azt mondta, Kínának nincs köze hozzá, 

a kormány álláspontja szerint a Budapest Airportot nem eladni kellene, hanem többségi tulajdonban hagyni. 

Úgy fogalmazott, hogy ebben pedig most jól állnak, de addig nem mond részleteket, amíg nincs meg az ügyben végleges megállapodás. Hozzátette, hogy az az összehasonlítás pedig alaptalan, hogy a Vodafone vagy a reptér megvásárlására van pénze a kormánynak, de a pedagógusok béremelésére nincs.

A  miniszter szerint az európai uniós források folyósítása politikai kérdés, de hozzátette, hogy a magyar kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a források megérkezzenek. A helyreállítási alap pénzéről pedig még további tárgyalás szükséges.