Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Mircea Snegur, a független Moldovai Köztársaság első demokratikusan megválasztott elnöke – közölte Constantin Tampiza egykori miniszterelnök-helyettes csütörtökön.

This picture shows Moldovian president Mircea Snegur looking on, in Moscow, on December 12, 1991. Mircea Snegur, who led Moldova to independence and served as its first president, has died at the age of 83, the country's current incumbent said on September 14, 2023. (Photo by Dima TANIN / AFP)
Fotó: AFP

„Mircea Snegur, a Moldovai Köztársaság (volt) elnöke szeptember 13-án 23.30-kor feladta a harcot gyógyíthatatlan betegségével szemben” – írta Constantin Tampiza a Facebookon. További részleteket nem osztott meg.

„Történelmi időket élt meg, és kulcsfontosságú szerepet töltött be az ország függetlenségének, szabadságának és szuverenitásának előmozdításában”

– emlékezett meg az elhunytról Maia Sandu jelenlegi moldovai elnök a Facebookon közzétett bejegyzésében. A volt államfő temetése szombaton lesz, ezt a napot Maia Sandu nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Mircea Snegur 1990 és 1997 között töltötte be a Moldovai Köztársaság elnöki tisztét, ő vezényelte le Moldova kiválását a Szovjetunióból és az átmeneti időszakot a függetlenedés útján.

1940-ben született egy észak-besszarábiai településen. 1964-ben belépett a Moldovai Kommunista Pártba, 1985-ben pedig a párt központi bizottsága titkárának választották. Az 1991-es első szabad elnökválasztáson egyedüli jelöltként indult, május 23-án meg is választották, miközben az ország hivatalosan még a Szovjetunió részét alkotta, csak ugyanazon év augusztus 27-én vált függetlenné. Egy demokratikus, piacgazdaságra áttérő Moldova létrehozásán munkálkodott. 1996-ban oroszbarát riválisától vereséget szenvedett az elnökválasztáson.

Lánya, Natalia Gherman külügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltött a moldovai kormányban.