Sikeres tűzszüneti egyezmény jött létre Azerbajdzsán és Örményország között, miután szeptember 19-én azeri erők támadtak a Hegyi-Karabah régióra. A megállapodás helyi idő szerint 13 órakor lépett érvénybe, a tervek szerint pedig csütörtökön kezdődnek meg a tárgyalások az azeri tisztségviselők és a szakadár régió örmény nemzetiségi hatóságai között az újraintegrációról – értesült az AP News.

Fotó: AFP

Helyi illetékesek elmondták, hogy a megállapodást a térségben lévő orosz békefenntartó küldöttséggel folytatott tárgyalások útján kötötték meg. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium megerősítette

az örmény katonai egységek és felszerelések kivonását Hegyi-Karabahból, valamint a helyi védelmi erők lefegyverzését.

A tűzszüneti egyezményt egy nappal azután kötötték meg, hogy Azerbajdzsán katonai hadműveletet indított Hegyi-Karabahban, és nehéztüzérségi erőket vetett be az ottani örmény állások ellen. A támadásban a helyi tisztségviselők szerint több civil is meghalt vagy megsebesült.

Azerbajdzsán terrorellenes hadműveletnek nevezte a tüzérségi tüzet, és azt állította, hogy mindaddig folytatódik, amíg Hegyi-Karabah szeparatista kormánya fel nem oszlatja magát, és az „illegális örmény katonai alakulatok” fel nem adják magukat.

Azt is állították, hogy csak katonai helyszíneket céloz meg, de jelentős károk láthatók a régió fővárosa, Sztepanakert (a tartomány székhelye) utcáin, kitört kirakatokkal és valószínűleg repeszek által kilyuggatott járművekkel. A robbanások szerda reggel néhány percenként visszhangoztak a város környékén, néhány robbanás a távolban, mások pedig közelebb a városhoz.