Legkevesebb hét civil életét vesztette, és további 35-en megsebesültek a hegyi-karabahi harcok következtében – közölte az Armenpress örmény hírügynökség szerdán a szakadár terület ombudsmanjának, Gegam Sztepanjánnak a közlésére hivatkozva.

Örményországban tömegek vonultak utcára és követelték a miniszterelnök lemondását. Szeptember 19-én Azerbajdzsán megtámadta az örmények lakta Hegyi-Karabah enklávét.
Fotó: AFP

A békés lakosságon belül 35 sebesült – 13 gyerek, 15 nő és 7 férfi – van. Hét civil életét vesztette

– olvasható a közleményben.

Korábban bejelentették, hogy 

a halálos áldozatok között van Martuni Aznavur Szagján polgármester. 

Az ombudsman megerősítette a hírt. Az Azatutyun örmény rádió szerint Szagján kedden napközben veszítette életét „Azerbajdzsán hegyi-karabahi támadásának következtében”.

Az ombudsman 27 halottról és több mint 200 sebesültről számolt be az eddigi harcok következtében.

Erdogan kiállt az agresszor Azerbajdzsán mellett

A török elnök azt mondta, hogy Ankara támogatja Azerbajdzsán területi épségét biztosítani hivatott intézkedéseit. Eddig 25-en haltak meg az azeri katonai offenzíva miatt.

Újabb háború

Azerbajdzsán szeptember 19-én, kedden megtámadta a vitatott hovatartozású, örmények lakta Hegyi-Karabah régiót. A tüzérségi és dróntámadást egy terrorizmus elleni akciónak nevezik. Az enklávé fővárosaként funkcionáló Sztepanakertet rázták meg robbanások. A támadás hangját még az Örmény Köztársaságban is hallani lehetett.

A blokád alatt álló térség bombázása újra elindíthatja azt a véres háborút, amelyet már egyszer lezártak 2020-ban. Ekkor Azerbajdzsán nagyobb területeket foglalt el Örményországtól. Az akciók miatt a nemzetközi közösség háborús bűnök elkövetésével vádolta az azerieket.

A kiszivárgott videók alapján nehéz megállapítani, hogy mi történt pontosan. 

A robbanások biztosak, viszont egyes felvételeken tüzérségi tűz látható, más videók pedig dróntámadásról árulkodnak.