Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy Baku csak akkor fogja leállítani hegyi-karabahi terrorellenes hadműveletét, ha az örmény alakulatok leteszik a fegyvert – közölte az elnök sajtószolgálata szerdán.

Azerbaijan's President Ilham Aliyev poses for an official photograph before a meeting with Armenia's Prime Minister and the President of the European Council at the European Council in Brussels on May 14, 2023. Azerbaijan said on September 19, 2023, it had launched "anti-terrorist operations" in Nagorno-Karabakh, almost three years after it went to war with Armenia over the disputed mountainous region. The announcement came after months of mounting tensions between the Caucasus foes and hours after Baku said six Azerbaijanis were killed by mine explosions in Karabakh, blaming Armenian separatists. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Hegyi-Karabah
Ilham Aliyev az örmény fegyverletételig folytatná a hegyi-karabahi hadműveletet.
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Aliyev hozzátette, hogy az örmény alakulatokat le kell szerelni. Hangsúlyozta, hogy a terrorellenes intézkedések során a polgári lakosság és az infrastrukturális létesítmények nem célpontok az azerbajdzsáni hadsereg számára, amely csupán legitim katonai célpontokat semmisít meg. Azerbajdzsán elnöke megjegyezte, hogy kormánya több alkalommal párbeszédre hívta a karabahi örmény lakosság képviselőit, hogy megtárgyalja velük a reintegrációt, de ők ezt elutasították. Ennek ellenére, szavai szerint Azerbajdzsán a lokális terrorellenes intézkedések közben is megismételte a párbeszédre szóló felhívását.

Ilham Aliyev úgy gondolja, hogy Azerbajdzsán rákényszerült a terrorellenes művelet megindítására a térségben, hogy megakadályozza az örmény fél provokatív és uszító akcióit.

Ezek között említette aknák elhelyezését a karabahi örmény erők diverziós-felderítő csoportja részéről, aminek következtében polgári személyek és a rendőrség munkatársai veszítették életüket, valamint az azerbajdzsáni hadsereg alegységeinek lövetését aknavetőkkel és különböző kaliberű tűzfegyverekkel.

Az azeri elnök hangsúlyozta, hogy ezek a cselekmények, köztük a szeptember 9-én Azerbajdzsán karabahi régiójában tartott úgynevezett elnökválasztás az Örményország részéről elkövetett célzatos provokációk, és az általa létrehozott, Azerbajdzsán szuverenitása ellen fellépő szeparatista formációk támogatásának folytatását jelentik.

Aliyev elnök sajtószolgálata szerint Blinken aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok a közvetlen párbeszédet támogatja Baku és a karabahi örmény lakosság között.

Sok civil meghalt Hegyi-Karabahban az azeri támadás közben

Már 27 halottja van Azerbajdzsán Hegyi-Karabah ellen indított háborújának. Ebből 7 civil. A sebesültek száma több százra tehető.