A brit királyi család tagjai is helyet foglaltak a nézőtéren a Franciaországban megrendezett, már a múlt hét óta tartó rögbi-világbajnokság meccsein. Azonban a trónörökös – a walesi herceg, ugye – a walesi, ám felesége az angol rögbiválogatott védnöke, és így szurkolója is – írja a Magyar Nemzet.

Az első fordulóban mind a ketten győzelemnek örülhettek a főként az angolszász országokban rendkívüli nézettségű eseményen, hiszen mind Wales, mind Anglia győzelemmel kezdte a tornát, az előbbi a Fidzsi-szigetek, az utóbbi Argentína ellen. 

Vilmos ráadásul az angol arisztokrácia tagjaihoz hasonlóan iskolásként játszotta is a brit elit egyik magániskolájáról (Rugby) elnevezett sportot.

Britain's Prince William, Prince of Wales and Britain's Catherine, Princess of Wales greet well-wishers during a visit to St David's Cathedral in south-west Wales on September 8, 2023, to commemorate the life of Her Late Majesty Queen Elizabeth II on the first anniversary of her passing. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP)
Vilmos herceg és Katalin hercegné.
Fotó: Albert Llop / AFP

A világbajnokságnak sem Anglia, sem Wales nem esélyese, ám a két csapat már a negyeddöntőben is összekerülhet egymással, ha az egyik csoportelsőként, a másik csoportmásodikként jut tovább.

Az angolszász országok egyeduralmát a rendező Franciaország szakítaná meg, amely már háromszor játszhatott döntőt, de aranyérmet még egyszer sem szerzett a vb-k történetében. Idén az Új-Zéland ellen 27-13-ra megnyert rangadóval nyitottak a franciák, az All Blacks először veszített világbajnoki csoportmeccset.

A rögbi-világbajnokságon húsz csapat négy csoportban versenyez, mindegyikből az első két helyezett jut a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna, egészen az október 28-i döntőig.