Nancy Faeser német belügyminiszter ideiglenes ellenőrzést jelentett be Németország lengyelországi és csehországi határain a menedékkérők beáramlásának megfékezése érdekében – mondta egy német tisztviselő a POLITICÓ-nak.

The,Polish-german,State,Border.,Border,Posts,On,The,Border,During
Fotó: Shutterstock

A tisztviselő hozzátette, az ellenőrzések a következő napokban kezdődnek. A német vezetőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy fellépjenek a növekvő számú menedékkérő ellen, akik közül sokan most lépik át Lengyelország és Csehország határait. Az év első nyolc hónapjában mintegy 204 ezren kértek menedékjogot Németországban, 77 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

Olaf Scholz német kancellár a hétvégén összefüggésbe hozta a határválságot egy állítólagos vízumvesztegetési botránnyal, amely megrázta a lengyel bevándorlóellenes kormányt.

Sign,Germany,Czech,Republic,German,"deutschland,Tschechien"
Fotó: Shutterstock

Scholz azt követelte a lengyel kormánytól, hogy „tisztázza” azokat a közelmúltbeli vádakat, amelyek szerint a lengyel konzulátusok tisztviselői nagy számban adtak ki vízumot Afrikában és Ázsiában, és kenőpénzért cserébe belépést biztosítottak az Európai Unióba.

A határellenőrzés kérdése különösen kényesnek ígérkezik Lengyelországban, ahol október 15-én parlamenti választásokat tartanak.

Varsó még azt is mérlegeli, hogy menjen-e még egy lépést, azzal fenyegetve, hogy „lezárja” a német határt, hogy elrettentse a Németországban tartózkodó migránsokat attól, hogy megpróbáljanak bejutni Lengyelországba.

Germany,And,Czech,Republic,Painted,Flags,On,A,Wall,With
Fotó: Shutterstock

Vít Rakusan cseh belügyminiszter hétfőn közölte, hogy a cseh rendőrség együttműködik német kollégáival a határellenőrzés során. Faeser hasonló együttműködésre törekedett Lengyelországgal, de még nem sikerült megegyeznie – mondta a német illetékes. Németország szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végrehajtani az átkelőhelyeken, mert „tudjuk, hogy gyakran használják az embercsempészek” – mondta a német tisztviselő.