Nem zárnak ki területeket a véradásból – tudta meg az ATV híradója az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettesétől, Nagy Sándortól. Elmondta, hogy téves az a hír, amely szerint a XVI. és XXII. kerületekben, továbbá Szegeden nem lehet vért adni az ázsiai tigrisszúnyog jelenléte miatt. Azoknak, akik ezekről a területekről érkeznek, csupán egy kérdéssel kell többet megválaszolniuk arra vonatkozóan, hogy az elmúlt 30 napban megcsípte-e őket ez a szúnyog.

Aedes,Albopictus,Mosquito.,Super,Macro,Close,Up,A,Mosquito,Sucking
Aedes albopictus Mosquito. Super macro close up a Mosquito sucking human blood,
Az ázsiai tigrisszúnyog a közönséges szúnyognál nagyobb és csíkos mintájú. Általában hozzá kötik a nyugat-nílusi lázat okozó vírus terjesztését.
Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ folyamatosan tájékoztatja az Országos Vérellátó Szolgálatot azokról a személyekről, akik elkapták a nyugat-nílusi lázat, és súlyos állapotba kerületek miatta. Ha valaki olyan területről érkezik vért adni, aki huzamosabb ideig tartózkodott olyan helyen, ahol ez a betegség felütötte a fejét, akkor megkérdezik tőle, hogy emlékszik-e arra, hogy az átlagosnál nagyobb méretű, csíkos szúnyog megcsípte-e az elmúlt harminc napban.

A főigazgató-helyettes szerint

a válasz alapján döntenek az egyén alkalmasságáról, azaz nem területet zárnak ki a véradásból.

Kurucz Kornélia, a Virológiai Nemzeti Laboratórium egyetemi adjunktusa arról tájékoztatta a televíziót, hogy az Ökológiai Kutatóközponttal, valamint az Állatorvostudományi Egyetemmel közösen figyelik a szúnyogok fertőzöttségét. Ennek alapján pedig kijelenthető, hogy

itthon az ázsiai tigrisszúnyogban nem, de a dalos szúnyogban, azaz a közönséges szúnyog egyedeiben kimutatták a nyugat-nílusi láz vírusát.

A szakember azonban nyugalomra intett: a vírus 2004 óta okoz megbetegedéseket hazánkban, ami általában enyhébb, influenzaszerű tüneteket okoz.