A destruktív, egyoldalú akciók leállítására szólította fel Kínát a tajvani védelmi minisztérium hétfőn, miután kínai katonai repülőgépek 24 óra alatt sorozatosan megsértették Tajvan légterét. 

A közlemény szerint az elmúlt napon kínai harci repülőgépek 103 alkalommal lépték át a Tajvani-szoros középvonalát, ez a közelmúltban tapasztalt legmagasabb szám – hangsúlyozta a minisztérium. Egy kínai repülőgép átszállt a Basi-csatorna felett, amely Tajvant a Fülöp-szigetektől elválasztja. 

A,Boxing,Match,Between,China,And,Taiwan
Kína, Tajvan, Peking, Tajpej
Fotó: Shutterstock

A tajvani tárca felhívta Peking figyelmét: 

Ez a magatartás a feszültség erős növekedését idézheti elő a térségben, és komoly kihívás a Tajvani-szoros és a régió biztonságára nézve.

Ezért felszólították a pekingi hatóságokat, hogy vállalják a felelősséget, és haladéktalanul szüntessék be az ilyen akciókat.  

Korábban a Világgazdaság megírta: az amerikai törvényhozók nyomást gyakoroltak a Pentagonra és a Fehér Házra, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat Tajvannak. A cél ezzel az, hogy segítsék Tajvant szembenézni Kínával, és elriasszák Kínát attól, hogy fontolóra vegye a támadást. Az „egy Kína” politika elismerése mellett Washington továbbra is kapcsolatot tart fenn a tajpeji kormányzattal, és fegyvereket szállít a szigetnek.

Biden szerint most nem valószínű, hogy Kína megtámadná Tajvant

Az amerikai elnök szerint Kína közelmúltbeli gazdasági hanyatlása csökkentheti Peking Tajvan megszállására irányuló hajlandóságát.