Az Egyesült Államok 345 millió dollár katonai segélyt folyósít Tajvannak – áll Joe Biden amerikai elnök pénteki közleményében, amely szerint a pénzt védelmi termékekre, valamint katonai oktatásra és képzésre fordítják.
 

Taiwan Military Live-fire Training Amid Increasing Tensions With China
Fotó: NurPhoto via AFP

A segélycsomag egyebek között ember által hordozható légvédelmi rendszereket (Manpads), lőfegyvereket, rakétákat, felderítő- és megfigyelőfelszereléseket tartalmaz.
A Biden-adminisztráció most először küld katonai segélyt a szigetre saját védelmi tartalékaiból.

Az amerikai törvényhozók nyomást gyakoroltak a Pentagonra és a Fehér Házra, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat Tajvannak. A cél ezzel az, hogy segítsék Tajvant szembenézni Kínával, és elriasszák Kínát attól, hogy fontolóra vegye a támadást.

Míg a kínai diplomaták tiltakoztak a lépés ellen, Tajvan washingtoni kereskedelmi irodája azt közölte, hogy a washingtoni döntés „fontos eszköz Tajvan önvédelmének támogatására”.
Az Egyesült Államok 1979-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, és létrehozta azokat a Kínai Népköztársasággal. Az „egy Kína” politika elismerése mellett Washington ugyanakkor továbbra is kapcsolatot tart fenn a tajpeji kormányzattal, és fegyvereket szállít a szigetnek.

Tajvan közelében gyakorlatozott a kínai hadsereg

A műveletben több hadihajó és vadászrepülőgép is részt vett.