Közös hadgyakorlatba kezdett a Japán-tengeren a dél-koreai és az amerikai haditengerészet hétfőn. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a háromnaposra tervezett műveletben az Észak-Korea felől érkező fenyegetésekre, a többi között egy esetleges nukleáris csapásra adott válaszokat gyakorolják. A tengeralattjáró-elhárítási és a lövészeti gyakorlatok a felek együttműködésének összehangolását szolgálják.

Fotó: AFP

A műveletet dél-koreai oldalról vezető Kim In Ho, a dél-koreai haditengerészet ellentengernagya elmondta, a hadgyakorlat a hatékony elrettentést és a védelmi kapacitások megerősítését szolgálja.

Észak-Korea szeptemberben ismét két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidéke irányába, miközben

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett.

Nem sokkal korábban a KCNA észak-koreai állami hírügynökség bejelentette azt is, hogy az országban bemutatták az első, működőképes taktikai nukleáris támadó tengeralattjárót, melyet ahhoz a flottához irányítottak, amely a Koreai-félsziget és Japán közötti szakaszon járőrözik.

Az elszigetelt Észak-Korea 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre és az elmúlt években különböző rakétákat is tesztelt. Az országnak ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Kim Dzsong Un orosz nukleáris bombázókat tekintett meg

Többnapos katonai seregszemlén vett részt az észak-koreai vezető Oroszországban, a látogatása elején Vlagyimir Putyin elnökkel az ukrajnai háborúról és az együttműködés elmélyítéséről tárgyalt.