Közélet

Összeborultak: elfogadta Putyin Kim Dzsongun meghívását

Az észak-koreai média jelentése szerint Kim Dzsongun oroszországi találkozója során tájékoztatást kapott orosz űrjárműveket illető információkról, bár konkrét részlet nem derült ki semmilyen megállapodásról. A látogatás olyan jól sikerült, hogy úgy néz ki, Putyin hamarosan Észak-Koreába látogat.

Kim Dzsongun meghívta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy látogasson el Észak-Koreába – jelentette be a phenjani állami média, miközben arra figyelmeztettek, hogy Kim tüzérségi lövedékeket és egyéb lőszereket kínál a Kremlnek az ukrajnai háborúhoz.

In this pool photog distributed by Sputnik agency, Russia's President Vladimir Putin (L) and North Korea's leader Kim Jong Un (R) visit the Vostochny Cosmodrome in Amur region on September 13, 2023. Russian President Vladimir Putin and North Korean leader Kim Jong Un both arrived at the Vostochny Cosmodrome in Russia's Far East, Russian news agencies reported on September 13, ahead of planned talks that could lead to a weapons deal. (Photo by Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP)
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun a szerdai oroszországi találkozón
Fotó: Vladimir Smirnov / POOL / AFP

Az észak-koreai vezető azt mondta Putyinnak, hogy találkozójuk új szintre emelte a kétoldalú kapcsolatokat, és kifejezte készségét a stabil, jövőorientált kapcsolatok előmozdítására a következő 100 évben – írja a The Guardian. Emellett a két vezető megállapodott országaik stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében

a katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával szemben.

A jelentés kitér arra is, hogy Kim látogatása során tájékoztatást kapott az orosz űrjárművek műszaki részleteiről, de

hivatalosan nem esett szó semmiféle fegyverszállításról, fegyverkereskedelemről vagy fegyverprogramokkal kapcsolatos technikai segítségről.

Ennek az is ellentmond, hogy a japán Kyodo hírügynökség olyan forrásokat idézett, amelyek szerint Kim a Putyinnal folytatott tárgyalások után egy Szuhoj vadászgépeket és egyéb repülőgépeket gyártó gyárba látogatott.

Kim Dzsongunnak egyebek mellett bemutatták az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogatott a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe is.

Friss: az orosz elnök üdvözölte az észak-koreai vezetőt, aki a fogadás végén látogatásra invitálta Putyint egy olyan időpontban, amely neki is alkalmas. A KCNA tájékoztatása szerint „örömmel elfogadta” a meghívást, ugyanakkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta: egyelőre nincs tervben Putyin phenjani látogatása.

Űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun

A rakétatechnológia iránt nagy érdeklődést mutató Kim Dzsongun a távol-keleti Vosztocsnij űrközpontban találkozott szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

 

meghívás Kim Dzsong Un Észak-Korea Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek