Észak-Korea szerdán két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidéke irányába – közölte a dél-koreai vezérkar és a japán védelmi minisztérium. Első alkalommal fordult elő, hogy Észak-Korea rakétát lőtt ki, mialatt Kim Dzsongun külföldön tartózkodott. Az észak-koreai vezető Oroszországba utazott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Fotó: AFP

A dél-koreai vezérkar közleménye szerint a két rakétát, amelyek mintegy 650 kilométert tettek meg, tízperces különbséggel lőtték fel egymás után Phenjan nemzetközi repülőteréről.

A japán parti őrség a tokiói védelmi minisztérium tájékoztatása alapján azt közölte, hogy a rakéták valószínűleg az óceánba csapódtak, és az esetleg lehulló tárgyakra figyelmeztették a japán partok közelében hajózókat. Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára újságíróknak elmondta, hogy Japán diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott Pekingben az észak-koreai rakétakilövések ellen. Hozzátette: a rakéták Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül csapódtak a tengerbe.