Az Egyesült Államok irányítja az Oroszország elleni háborút Ukrajnában – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában.

This handout picture taken by RIA Novosti on June 17, 2023 shows Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attending a meeting with delegation of African leaders  at the Constantine (Konstantinovsky) Palace in Strelna, outside Saint Petersburg. (Photo by Pavel Bednyakov / RIA NOVOSTI / AFP) / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RIA Novosti" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Ukrajnát éveken át készítették fel arra, hogy önmaga feláldozásával harcoljon Oroszország ellen, és stratégiai vereséget mérjen rá. Bármit is mondanak, az amerikaiak irányítják ezt a háborút, ők szállítják a fegyvert, a lőszert, a hírszerzési és a műholdas adatokat – ők háborúznak ellenünk

– jelentette ki Lavrov. A miniszter ekképpen kommentálta azt az értesülést, miszerint Washington még több nagy hatótávolságú rakétával tervezi ellátni Kijevet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint jövő héten az Egyesült Államokba utazik, egyebek között az ENSZ-közgyűlés ülésszakára. Az amerikai média szerint Washington közel áll ahhoz a döntéshez, hogy ATACMS rakétákat ad át Ukrajnának, amelyeknek a hatótávolsága háromszáz kilométer, és amelyeket HIMARS sorozatvetőkből lehet indítani.

Lavrov: a háború akkor ér véget, ha a Nyugat már nem törekszik Moszkva leigázására

Az orosz külügyminiszter a NATO-t és Kijevet is bírálta. Szergej Lavrov a héten Indonéziában járt.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken kijelentette, hogy e rakéták átadásával az Egyesült Államok a helyzet eszkalálására törekszik, „semmibe véve az ezzel járó kockázatokat”. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a rakéták nem változtatnák meg a harctéri helyzetet.

Vasárnap az orosz hatóságok közlései szerint a Krím légterében hat drónt lőtt le az orosz légvédelem, a fővárosi régióban kettőt, Voronyezs megyében pedig egyet. Orjolban egy pilóta nélküli repülőgép tüzet okozott egy olajtárolóban, Tula megyében pedig logisztikai központra zuhant. Az utóbbi helyszínen sérülés nem történt, és nagyobb anyagi kár nem keletkezett.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. 

Kurszk megyében, Uszpenovka községben vasárnap délután három civil megsérült a tüzérségi találatoktól. A Donyecki Népköztársaság által reggel kiadott közlés szerint a régió településeire az ukrán hadsereg egy nap alatt 241 lövedéket lőtt ki, aminek következtében hat ember életét vesztette, kilenc pedig megsebesült.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve kilenc támadás visszaverését jelentette be, amelyek során az ukrán fél mintegy 560 katonát veszített állítása szerint. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette a harkivi páncélosüzem javítóműhelyeit, két vezetési és megfigyelőpontot és nyolc páncélozott járművet.