Négy magas rangú republikánus szenátor is sürgeti Joe Biden elnököt, hogy adjon Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétarendszereket (ATACMS) az ellentámadás megsegítésére, mondván, hogy az amerikai készletek kis része is kritikus szerepet játszhat Oroszországgal szemben – írta a Bloomberg.

EDITORS NOTE: Graphic content / This handout photo taken on July 5, 2017 and provided by South Korean Defence Ministry in Seoul shows US M270 Multiple Launch Rocket System firing an MGM-140 Army Tactical Missile into the East Sea from an undisclosed location on South Korea's east coast during a South Korea-US joint missile drill aimed to counter North Korea’s ICBM test. South Korea and the United States fired off missiles on July 5 simulating a precision strike against North Korea's leadership, in response to a landmark ICBM test described by Kim Jong-Un as a gift to "American bastards". (Photo by Handout / South Korean Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /South Korean Defence Ministry" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Mivel Biden a jövő héten a Fehér Házban fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, az ATACMS kérdése egyre sürgetőbbé válik. Ukrajna hónapok óta követeli, hogy az Egyesült Államok küldjön nekik ilyen rendszereket, azok eddig kimaradtak a fegyverszállítmányokról, belsős információk szerint pedig még most sincsenek rajta a listán.

A készleteink elég magasak ahhoz, hogy ATACMS-rendszerket küldjünk Ukrajnának, amellyel jelentős fölénybe kerülhetnének az orosz erőkkel szemben. Arra kérjük az elnök urat, hogy ne várjon tovább, és hozzon döntést az ügyben

– áll Tom Cotton, Roger Wicker, Susan Collins és Lindsey Graham republikánus szenátorok szombati levelében.

Az ukrán ellentámadás az Oroszország által megszállt területeken a vártnál lassabban halad, s bár az utóbbi időben elértek néhány áttörést, a szenátorok szerint az ATACMS-rendszerek kulcsfontosságúak lehetnek a hadsereg sikerében.

A felszólításnak azonban egy másik oka is lehet. Az Egyesült Államok mintegy 44 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított ellene. Az amerikai kormány gyorsan közeledik a szeptember 30-i szövetségi költségvetési határidőhöz, amelynek a katonai segélyek is részét képezik.

Több republikánus szenátor is bejelentette, hogy bojkottálni fogják az erről szóló tárgyalásokat, ha a költségvetésben jövőre még több támogatást nyújtanának Ukrajnának – az ATACMS-rendszerek korai átadása biztosítaná, hogy eggyel kevesebb indoka legyen erre a Biden-kormánynak.

Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan szerint a törvényhozók körében ugyanolyan erős Ukrajna támogatottsága, mint egy évvel ezelőtt, és ez mindkét pártban igaz.

Azt viszont ő is elismerte, hogy a támogatások kibővítését egyre többen ellenzik, főleg egy olyan időszakban, amikor sürgetőbb problémák is vannak az Egyesült Államokban, mint egy európai háború finanszírozása.